perjantai 2. joulukuuta 2016

Neulakivääri M1867


Neulakivääri, neulojakos sillä ammutaan? Ei, vaan nimi tulee siitä että neulamainen iskuri tässä aseiden nopean kehitysvaiheen välimallissa lävisti paperipatruunan ruutipanoksen ja iski luodin kannassa olevaan nalliin. Neula jäi siis laukaistessa keskelle palavaa ruutia ja kului äkkiä.

Tunnetumipia tämän tyypin aseista ovat J.N. von Dreysen mukaan nimensä saaneet. Tämä Venäjän armeijan kivääri M1867 tunnetaan suunnittelijansa J.F.C. Carlin mukaan nimillä Carle, Karle tai Karl. Aseet konvertoitiin vanhemmista nallilukkoisista M1856 kivääreistä, mutta osa valmistettiin alusta alkaen ja juuri sellainen harvinaisuus on tässä kyseessä.

Takatähtäimen levy valitettavasti puuttuu, samoin pistin.


 Armeijan aseessa on tietysti asianomaisten sotavoimien leimat.Ase on ollut esillä Forum Marinumin perusnäyttelyssä vuodesta 1999, mutta palautui nyt takaisin Turun museokeskukseen.

The Carle needle rifle was officially adopted by the Russian Army in 1867. Only 200,000+ Carl rifles were converted from older percussion cap rifles in Russia, but this one is one of the purpose built guns.

Kuvat: TMK / Masse Rantonen

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...