torstai 24. maaliskuuta 2016

Ruukkuja Apteekkimuseosta

Turun Apteekkimuseon kokoelmien keskeisiin osiin kuuluu v. 1963 kuolleen apteekkari Åke Lydmanin kokoelma, joka ostettiin hänen leskeltään vuonna 1964 "osaksi Turun kaupungin, osaksi Suomen Apteekkariyhdistyksen myöntämillä varoilla". Lydman vaikuttaa keränneen apteekkiantiikkia, osin aitoa, osin kopioita. Yksi aidoista esineistä on tämä ainakin kertaalleen kokoon liimattu, Delftissä 1700-luvulla valmistettu ja myöhäisbarokkityyliseksi määritelty tupakkaruukku.


St Domingo saattoi viitata satamakaupunkiin samannimisessä Espanjan siirtomaassa. Vielä enemmän eksoottiseen tropiikkiin viittasi malvanlehtiä (MALVAE FOLIA) sisältänyt ruukku tupakoivine intiaaneineen, purjelaivoineen ja satamalaiturille kasattuine tavaroineen.
Ruukun alkuperän suhteen Lydman vaikuttaa olleen skeptinen, mikäli ruukun mukana kulkevaa lappusta on uskominen:

Kolmas ruukku on saanut kukkakoristelun ilman trooppisia lisiä.


Tämän Lydman on ajoittanut 1800-luvulle.
Tupakkapurkki, mutta tekstin BACCAE LAURI on joku suomentanut viikunamarjaksi.


Mutta viikuna tuottaa hedelmiä, ei marjoja, joten mistä kyse? Tämän lääkeaineellisen arvoituksen myötä blogi toivottaa lukijoilleen hyvää pääsiäistä.

Päivitys 24.3. Kolmannen astian sisällöksi ehdotettiin laakeripuun marjoja.

1 kommentti:

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Pöh jäi viimeinen rivi lukematta ennen googlausta. Mutta kun tuli tehtyä, niin todettakoon, että Enzyklopädie der Volksmedizin vuodelta 1843 kertoo kohdassa Lorbeeren, Baccae Lauri laakeripuun lehtien erilaisia oireita parantavasta vaikutuksesta. Marjoista ei ole mitään puhetta, mutta niistä oli maintoja toisaalla 1800-luvun farmalogisessa kirjallisuudessa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...