keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Tulppaaneja ja paloviinaa

Eilen pitämääni tulppaaniaiheista luentoa aasinsiltana käyttäen muutama ko. kukalla koristeltu astia Turun museokeskuksen kokoelmista.

Ensimmäisenä jo varhain kokoelmiin tullut pullo, "tavanomaista viinapullomallia" kuten tuolloin luetteloitiin. Toki nykyään monelle tulisi viinapullosta aivan toisennäköinen esine mieleen. Molemmin puolin kaiverrettu kukka on ajateltu tulppaaniksi. Pullo on peräisin Naantalin Luonnonmaalta ja nykyään se on Turun linnan historian aikajananäyttelyssä.


Tavanomaista viinapullomallia on seuraavakin, tällä kertaa maalauskoristelun mukaan ajoitettu. Toiselle puolen on maalattu sininen (!) tulppaani ja toiselle teksti Vacker flicka gådt brännvin Anno 1792. Miksi kaunis tyttö sai paloviinaa vuonna 1792? Emme tiedä. Pullon kerrotaan olevan Rymättylästä, ja onpa se siksi päässyt Rymättylän historiasta kertovaan kirjaan, tai ainakin kuvattu sitä varten.


Kolmas esine on lueteltu oikeastaan karahviksi, mutta viinaa voimme olettaa siinäkin säilytetyn. Kyljissä on 1700-luvun tyyliin tehtyä maalauskoristelua, mukaan lukien tulppaania pitelevä mies, sekä teksti SKÅP NUBBEN, mitä sitten tarkoittaneekaan. Pullo on osa suurta, vuonna 1976 tullutta testamenttilahjoitusta.

.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Nubben" tarkoittaa ryyppyä, joten kyseessä on ryyppyä joka pidetään kaapissa. Kaappijuoppoutta. ;-)

Kari Hintsala kirjoitti...

Kiitos! :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...