perjantai 16. toukokuuta 2014

Saksilaispalatsi

Varsovassa on ollut kuninkaanlinnan lisäksi muitakin kuninkaallisia palatseja. Sellainen oli saksilaispalatsi, joka sai nimensä Puolan-Saksin unioniajan kuninkaista. Näistä ensimmäinen oli August II Väkevä, joka tunnetaan lähinnä kahdesta asiasta: siitä että hänen omistamassaan Meissenin tehtaassa valmistettiin posliinia ensimmäisen kerran Euroopassa, ja että Kaarle XII pystyi suuren Pohjan sodan aikana lyhykesi aikaa syrjäyttämän hänet Puolan valtaistuimelta.

Palatsista on jäljellä vain lyhyt pala pylvästöä.  Se oli syyskesällä 2013 aitauksen takana.


Kurkistamaan sitä kuitenkin pääsi. Pylväikössä sijaitsee Puolan tuntemattoman sotilaan hauta asiaankuuluvine ikuisine tulineen ja sotilasvartioineen, on ollut jo vuodesta 1925.Saksalaiset hävittivät palatsin maan tasalle kansannousun jälkeen syksyllä 1944, mutta jotain häpyä heilläkin oli, sillä hauta jätettiin rauhaan. Nyt asiaan netissä perehdyttyäni tulin tulokseen että aitaus liittyi tehtyihin kaivauksiin, joiden tavoitteena oli palatsin uudelleenrakentaminen. Se on kuitenkin keskeytetty talouskriisin vuoksi ja esiinkaivetut rauniot peitetty (vrt. Wikimedian kuva)


Palatsista länteen sijaitsee saksilaispuisto, Puolan ensimmäinen yleisölle avoin puisto (vuodesta 1727).


Puolan rankkaa historiaa ei pääse pakoon täälläkään. Muistolaatta kuudelle miljoonalle toisessa maailmansodassa kuolleelle puolalaiselle (näistä puolet oli juutalaisia). Pelkästään varsovalaisia menehtyi 800000.

.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...