maanantai 3. maaliskuuta 2014

Kadriorgin palatsi

Tallinnan keskustasta itään sijaitsevaan Kadriorgin puistoon mennään yleensä kauniina kesäpäivänä. Talvilomaviikolla Joutsenlampikin oli jäässä.


Tien toiselle puolelle oli sitten viime näkemän rakennettu eräänlainen vallihauta.Puistokujan puut oli ilmeisesti istutettu lahjoitusvaroin. Jotain nimiä niiden juurella ainakin oli.


Puiden takaa häämöttää Kadriorgin palatsi. Kadriorg tarkoittaa "Katariinan laaksoa" (sellainen on Turussakin, mutta se viittaa, kuten varmasti arvasittekin, Katariina Jagellonicaan), ja ko. palatsi oli Pietarin Suuren lahja vaimolleen, häntä Venäjän valtaistuimella seuranneelle Katariina I:lle. Tämä, kuten muistamme, oli latvialaisen Alūksnen linnan piirityksessa sotasaaliiksi saatu maalaistyttö.


Keskiosan juhlasali on jo nähtävyys sinänsä.


Palatsissa on Viron taidemuseon vanhan taiteen kokoelma niiltä osin kuin se ei ole Kumussa. Ja komeita kakluuneja.

Keramiikkaa.Palatsi toimi myös itsenäisen Viron presidentin virastona ennen viereen valmistunutta varsinaista presidentinvirastoa. Siltä ajalta on tämä puu-upotuksin koristeltu huone.


Se on juhlasalin toisella puolen, ja veikkaisin että koko talon tämä puolisko voi kävijältä jäädä näkemättä jollei ole tarkkana. Ja onhan siellä lisää taidetta.


Talon alakerrassa on pedatila päiväkoti- ja koululaisryhmille. Niitä viiletti maisemissa meidänkin Kadriorgissa käydessämme.Ja se Viron presidentin palatsi, se on rakennettu puiston taakse, symmetrisesti palatsin kanssa hieman samaan tyyliin.

.

1 kommentti:

Hurmioitunut kirjoitti...

Olipas upea kierros. Piti ihan googlailla lisätietoa hulppeasta kohteesta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...