keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Lembit

Sukellusvene Lembit on yksi Tallinnan Lentosataman päänähtävyyksistä. Tämän Britanniassa 1936 valmistuneen aluksen oli tarkoitus olla osa Suomenlahden tykistösulkua, mutta Neuvostoliiton miehitettyä Viron 1940 punalaivasto otti aluksen haltuunsa ja käytti sitä sotatoimissa yhdessä sisaralus Kalevin (upposi 1941) kanssa. Yleisölle avoimena museoaluksena Lembit on ollut vuodesta 1985.


 Sisään pääsee kannelta tornin etupuolelta.


Pääaseistuksena aluksella oli 21 tuuman torpedot, niitä varten oli keulan 4 torpedoputkea.


Heti niiden vieressä olikin miehistön makuutiloja.


Klaustrofobisen ahtaiden tilojen ja putki- ja johtoröykkiöiden juhlaahan sukellusveneet tapaavat olla, niin tämäkin.
Viestit ovat kulkeneet putkea pitkin huutamalla.


Periskooppi, tuo kaikkien sukellusvene-elokuvien keskeinen härpäke, johon vihollista torpedoiva kippari aina herkeämättä tuijottaa.


Miehistön punkat oli tungettu mihin ikinä mahtuivat, mutta päällystölle oli sentään yksi hieman viihtyisämpikin sopukka.


Takaisin kannelle kavuttua Lentosataman halli tuntui todella avaralta. Tässä näkymä Lembitin takakannelta kohti merimerkkien näyttelyä.


Hallin keskeltä kulkee ikään kuin merenpinnan taso. Sen alapuolella on miinoja, uponnut laiva, akvaario jne. Pinnan yläpuolella on tykkejä, lentokoneita jne. Tämän arkkitehdin oivalluksen ymmärsin tosin vasta näyttelytekstejä luettuani.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...