maanantai 25. marraskuuta 2013

Kasvikirjaa katsomassa

Lontoon sijasta (ja ei huolta tulee sitäkin vielä) aloitetaan viikko käynnillä Turun yliopiston kirjastossa. Olimme siellä kollegani Johanna Viitaharjun kanssa, joka oli tilannut käyttöönsä tämän julkaisun.



Elias Til-Landzin (1640-93) Turussa painettu Catalogus plantarum vuodelta 1683 ei ollut ensimmäinen suomalainen kasviluettelo (se oli ilmestynyt samalta tekijältä ja samannimisenä jo 1673), mutta ensimmäinen kuvitettu kasvikirja se oli.


Aivan varmaa ei ole, oliko piirroskuvitus kotimaista työtä vai ulkomaisten mallien mukaan tehtyä. Minua kiinnosti kuitenkin eniten tämä aukeama.


Puutarhahistoriallisessa kirjallisuudessa on väitetty että Til-Landzin mahdollisesti Leidenin yliopistollisesta puutarhasta tuomat ja vuoden 1673 painoksessa mainitut tulppaanit olisivat vuosikymmenessä heittäneet henkensä koska niitä ei vuoden 1683 painoksessa mainittu. Mutta kuten itsekin nyt näitte, kyllä "tulipaan" siellä on, joskaan ei kuvitettujen joukossa.

3 kommenttia:

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Ja kirjahan on toki internetissä tarkasteltavana, kiitos Kansalliskirjaston varhaisimpien digitointien. Painettu osa sekä käsinkirjoitetut täydennykset.

Kari Hintsala kirjoitti...

Pah, ei vanhan koulun humanistit sellaisia digitointeja jaksa etsiä eikä ainakaan lukea, aito on aina aitoa! :-)

(Itse asiassa Johanna oli tilannut erään huomattavasti uudemman julkaisun, ja tämän kylkiäisiksi, sillä meillä oli niin hinku päästä pläräämään tätä turkulaista kasvikirjaklassikkoa.)

Johanna Viitaharju kirjoitti...

Turun yliopiston kirjaston kappaleessa käsin kirjoitettuja kommentteja on vähemmän, mutta tietenkin sitten erilaiset kommentit! Lieneenkö kukaan tutkinut ja vertaillut mitä eri kappaleiden kommenteissa sanotaan?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...