perjantai 16. syyskuuta 2011

Vuosisadan takaista Berliiniä - 10


45. Berlin. Königl. Opernhaus.

Kuvan Kuninkaallinen oopperatalo on nykyään Staatsoper Unter den Linden, ja myös se on kokenut erinäisiä tuhoja ja jälleenrakentamisia historiansa aikana, viimeisimmän vuosina 1952-55. Sen perusti itse Fredrik Suuri, jolle taide ja kulttuuri pysyivät aina lähellä sydäntä. Oopperarakennuksen suunnitteli Georg Wenzeslaus von Knobelsdorff ja se oli viereisen (kuvassa oikealla olevan) Ooppera-aukion ympärille suunnitellun Forum Fridericianumin ensimmäinen rakennus.

Takana oikealla näkyy katolisen Sankt-Hedwigs-Kathedralen kupoli, jonka esikuvana oli Rooman Pantheon. Arkkitehtina oli jälleen von Knobelsdorff. Kirkko jälleenrakennettiin 1952-63, tosin ilman kupolin päällä olevaa tornia.


Ooppera ja kirkko syyskuussa 2011.


.

1 kommentti:

Anna Amnell kirjoitti...

Sinulla on kiinnostava sarja Berliinistä. Hienoja vanhoja kuvia. Jotkut rakennuksista tuttuja, sillä olin viime marraskuussa kaksi viikkoa Berliinissä.

Olen kirjoittanut Berliinin (ja Wittenbergin) matkasta melkein kaikissa blogeissani. Linkissä kerrotaan siitä, että Suomesta käytiin Berliinissä jo 1800-luvulla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...