Lienee paras noudattaa Ninan neuvoa ja alkaa muistella heinäkuun 2010 Rooman matkaa niin kauan kuin siitä jotain muistaa. Tulopäivän iltana lähdimme oppaan johdolle kierrokselle keskustaan. Mukana oli audio guide -laitteet eli oppaalla lähetin ja muilla vastaanotin, josta opastusta saattoi kuunnella korvanapin avulla.
Ensimmäinen kohde olivat Espanjalaiset portaat, jotka itse asiassa on rakennettu ranskalaisten rahoilla.
Ja hyvin ovat myös englantilaiset edustettuina. Portaiden oikealla puolen on heidän "pyhäkkönsä", Keats-Shelley Memorial House, vasemmalla (kuvassa näkyvä) talo, jossa sijaitsee Babington's Tea Rooms.
Portaiden juurella olevalla Piazza di Spagnan keskellä on Fontana della Barcaccia, "Vanhan veneen suihkulähde".
Rooman suihkulähteiden vesi on juomakelpoista ja innokkaasti matkailijat sitä pullottivatkin. Lämpötila oli tuolloin todella reilusti +30 C.
Lähellä oli myös Colonna dell'Immaculata. Neitsyt Marian synnitön sikiäminen julistettiin dogmiksi vuonna 1854 ja asian kunniaksi pystytettiin pylväs lähelle Espanjalaisia portaita, koska nimenomaan Espanja oli asiaa ajanut. Pylväs on antiikin peruja ja huipulla on Marian veistos, jonka Rooman palokunta seppelöi vuosittain 8. joulukuuta.
Jalustassa on neljä raamatun hahmoa, Daavid, Jesaja, Hesekiel ja Mooses. Etualalla lienee Daavid harppuineen, vasemmalla Mooses, joka käännösvirheen vuoksi esitettiin taiteessa joskus sarvipäisenä.
Roomassa löytyy myös propagandalle nimetty katu, mikä barokkitaiteen luvatussa kaupungissa on enemmän kuin paikallaan.
Fontana di Trevi on Rooman suihkulähteistä kuuluisin, jos ei muusta syystä, niin siitä, että Anita Ekberg kahlasi siinä elokuvassa La Dolce Vita.
Lähikuva lähteen vasemmalta siiveltä. Näennäisesti karkeasti lohkotun kiven pinta onkin koristeltu lehdin.
Santa Maria in Trivion kirkko oli heti kulman takana.
Mutta vihdoinkin, Pantheon! Mitkään valokuvat eivät tee sille oikeutta. Tämä antiikin arkkitehtuurin saavutus on koettava sisältäpäin.
Vesi sataa sisään aukosta, mutta mihin se menee? Oppaan mukaan alas näistä rei'istä.
Vielä oli edessä Piazza Navona suihkulähteineen ja taiteilijalaumoineen. Aukio on säilyttänyt hävinneen antiikinaikaikaisen Domitianuksen stadionin/cirkuksen pitkänomaisen pohjakaavan.
Aurinko alkoi laskea ja ryhmä jatkoi roomalaiselle illalliselle. Matkalla sinne kohdalle osui yksi Rooman "juoma-automaateista". Karun näköinen laite, mutta vesi täysin juotavaa. Tukkimalla aukon kädellä veden saa suihkuamaan hanan yläpinnassa olevasta reiästä, josta sitä on helpompi juoda.
Vain Rooman helteet kokenut voi ymmärtää mikä keidas nämä kaivot ovat. Toki pullovettä myytiin suurimpien nähtävyyksien liepeillä, mutta kun pullo oli ryystetty tyhjäksi sai siihen täydennystä näin.
2 kommenttia:
Voi haikeus, samoilla paikoilla kuljeskelin elokuussa. Pantheon oli todellinen elämys, samoin Piazza Navona, jonka hämäryydessä kuulin jonkun soittavan lempikappalettani "Hotel California". Komea nuori mies, kuten lähempi tarkastelu osoitti.Torilla matkakumppanini Seija teetti minulle karikatyyrin(minusta siis;)). Se muistuttaa ikävällä tavalla malliaan.
Pantheon: kreikkalaiset temppelit oli tarkoitettu katseltavaksi ulkoa, vasta roomalaiset osasivat rakentaa vaikuttavia sisätiloja.
Äläpä nyt dissaa sitä karikatyyria, vaan skannaa vaikka facebookiin profiilikuvaksi! :-)
Lähetä kommentti