maanantai 18. lokakuuta 2010

Viron historia vaakunoina

Torin sotilaiden muistokirkossa oli esitelty Viron historian aikakaudet pienten kankaisten vaakunoiden rivistönä. Idea oli niin hieno, että siitä pitää tehdä nettiversio.

Tanskalaiset valtaavat Pohjois-Viron. Tulevan Tallinnan lähellä v. 1219 käydyssä taistelussa Tanskan kansallislippu Dannebrog leijailee alas taivaasta. Tallinna saa nimensä tanskalaisista ja Tanskan vaakunan kolme leijonaa periytyivät lopulta itsenäisen Viron vaakunaan.





Kalparitariston lyhyt valtakausi. Veljistö tuhoutuu Saulen taistelussa 1236 ja sen rippeet liitetään Saksalaiseen ritarikuntaan.





Tanska saa osuutensa Virosta takaisin. Tanskan valtaa kestää yli vuosisadan, ja se päättyy vuosien 1343-45 veriseen Yrjönyön kapinaan.







Virolaisten kapinointiin tuskastunut Tanskan kuningas myy osuutensa Virosta Saksalaiselle ritarikunnalle.





Liivinmaan ritarikunta oli Saksalaisen ritarikunnan haara, joka hallitsi ns. Vanhaa Liivinmaata eli nykyisten Viron ja Latvian aluetta. Uskonpuhdistuksen horjuttama ritaristo kukistuu Venäjän hyökkäykseen vuonna 1561.





Ruotsin vallan aika. Vuonna 1561 Ruotsin alue käsittää vasta Tallinnan, mutta laajenee lopulta käsittämään lähes koko Vanhan Liivinmaan. Kaikki romahtaa suuressa Pohjan sodassa.





Venäjä valtaa Baltian 1710, ja valtauksen sinetöi Uudenkaupungin rauha 1721. Säätyjen erioikeudet vahvistetaan ja vanhan saksalaisaateliston valta jatkuu.







Kotka muuttuu kaksipäisestä yksipäiseksi. Saksa valtaa Viron ensimmäisessä maailmansodassa: Itämeren saaret syksyllä 1917 ja loput seuraavana vuonna. Saksa itse romahtaa kuitenkin vuoden 1918 syksyllä.






Virolaiset voittavat vihdoin vapautensa taistelussa toisaalta saksalaisia vapaajoukkoja, toisaalta puna-armeijaa vastaan. Saksalainen aatelisto menettää valtansa sekä suurimman osan maistaan maareformissa.






Hitlerin ja Stalinin etupiirijaossa Baltian maat jäävät Neuvostoliitolle. "Stalinilaisen perustuslain aurinko" kyydityksineen kaikkineen ehtii paistaa virolaisille kuitenkin vain vuoden.







Saksa miehittää Viron kesän 1941 salamasodassa ja vetäytyy sieltä kesän 1944 ankarien taistelujen jälkeen.  Saksan raskaan miehitysvallan aikana virolaisia taistelee niin Saksan, Neuvostoliiton kuin Suomenkin asevoimissa. [Huom. Kotka ei ole Kolmannen valtakunnan aikainen, vaan nykyisin käytössä oleva Saksan liittotasavallan käyttämä.]






Toisen maailmansodan seurauksena Viro jää neuvostoimperiumin osaksi lähes puoleksi vuosisadaksi.








Vasta imperiumin romahdettua 1990 Viron tasavalta syntyy uudelleen.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...