perjantai 15. lokakuuta 2010

Verta ja kauhuja

Populaarikulttuurissa on kuulemma suoranainen vampyyribuumi, joten nostetaanpa perjantaiesineen aiheeksi verenvuodatus historiallisissa merkeissä. Antiikista periytyneen humoraaliopin mukaan sairaudet johtuivat kehon nesteiden (veren, liman sekä mustan ja keltaisen sapen) epätasapainosta. Asiaa uskottiin olevan mahdollista korjata suoneniskennällä, joka kuppauksen muodossa säilyi kansanlääkinnässä uusimpiin aikoihin asti.

Veri pantiin virtaamaan suoneniskentäraudalla, lyhyemmin suoniraudalla. Terä viritettiin jousella, painettiin vasten ihoa suonen kohdalla ja laukaistiin. Mekanismi näkyy tässä kuvassa.


Koristelua näkyy jo tälläkin puolen, mutta raudan sileä puoli tarjosi suuremman pinnan ornamentiikalle. Useimmiten se on näissä esineissä melko kansanomaista, mutta tässä Turun museokeskuksen kulttuurihistoriallisten kokoelmien hienoimmassa suoniraudassa on rokokoo kukkineen ja voluutteineen päässyt oikeuksiinsa.


No missäs ne kauhut ovat, kysyy lukija? Ne ovat Turun linnassa! Turun linnan suositut kauhukierrokset ovat taas alkaneet. Linkin takana enemmän, mutta tiivistetysti niin, että kierroksia on loka-marraskuun ajan joka keskiviikko klo 20 alkaen, illlan aikana tehdään kolme kierrosta. Hinta on 12 € hengeltä ja ikää täytyy osallistujalla olla vähintään 15 vuotta. Ennakkovaraukset: (02) 2620 322 tai opastilaukset.linna(at)turku.fi.

1 kommentti:

Salme kirjoitti...

Pohjois-Karjalassa tuollaista laitetta sanotaan näppäriksi. Laitetta käyttivät kupparit. Monet ovat saaneet helpotuksen, kun pahat veret on laskettu pois.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...