tiistai 20. syyskuuta 2011

Glorian antiikki 102 (7/2011)

Tämänkertaisen Glorian antiikin teemana olivat vanhat talot. Erinäisiä kunnostettujen rakennusten esittelyjä riittääkin, erikoisin ehkä Ruotsin Itä-Götanmaan Tryfall, jonka ulkoseinät ovat paanuilla verhoillut!

Varsinais-Suomesta mukana on Hovilan kartano Somerolta. Entisöinnissä oli asiantuntija-apua antanut museomme nimeltä mainittu tutkija. Mutta hetkinen, minkä museon? Tutkijamme työpaikaksi mainitaan yhtäällä Turun maakuntamuseo ja toisaalla kerrassaan Lounais-Suomen maakuntamuseo.

Tässäpä oiva tilaisuus nimisekaannuksen selvittämiseen. Turun maakuntamuseon nimi muuttui vuoden 2009 alusta muotoon Turun museokeskus. Maakuntamuseo emme lakanneet olemasta, vaan rinnakkaisnimemme on Varsinais-Suomen maakuntamuseo. Käytännössä tuota termiä käyttävät ne tutkijat, joiden toimenkuvaan maakunnallinen toiminta tavalla tai toisella kuuluu. Heihin kuulun itsekin, koska käyttämämme esinetietokanta on myös monien paikallismuseoiden käytössä.

Glorian antiikki on käynyt myös Torinossa (ja varsinkin sen kahviloissa) sen kunniaksi, että siitä tuli yhdistyneen Italian pääkaupunki 150 vuotta sitten, vuonna 1861. Kausi jäi lyhyeksi, Firenze otti tuon arvon 1865 ja 1870 se siirtyikin sitten jo Roomalle Kirkkovaltion tullessa tiensä päähän. Ja kas, Torinoon suuntautuu myös lehden tyyriinlainen lukijamatka joulukuussa.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...