maanantai 5. syyskuuta 2011

Vuosisadan takaista Berliiniä - 7


59. Berlin, Schlossbrücke.

Tämänkertainen näkymä on kunnianosoitus berliiniläisen uusklassismin kuuluisimmalle arkkitehdille, Karl Friedrich Schinkelille, jonka suunnittelemia ovat niin silta kuin takana väkyvä rakennuskin.

Schloßbrücke, Linnansilta, on Berliinin kauneimpia siltoja ja valmistui 1824. Silta yhdistää Museuminselnin Unter den Lindenin itäpäähän, ja sen komistuksina on eri taiteilijoiden Carraran marmorista veistämät kahdeksan antiikin jumalhahmoa ja niiden suojelemaa soturia. Voitonjumalatar Nike ja jumalten viestinviejä Iris on kuvattu siivellisinä, jumalatar Athene siivettömänä.

Altes Museum valmistui 1828 ja sitä pidetään Schinkelin uran hiemoimpana työnä. Rakennus tunnettiin alunperin nimellä Königliches Museum ja käsitti nimensä mukaisesti kuninkaallisen taidekokoelman. Vuonna 1841 Fredrik Vilhelm IV (kuninkaana 1840-61) julisti saaren pohjoispuolen "taiteen ja tieteen suojapaikaksi" ja 1845 museon nimeksi tuli Altes Museum.

18 joonialaisen pylvään rivistö vetosi myös kansallissosialistiseen estetiikkaan, joten ei ihme, että museon edustan Lustgarten päällystettiin paraatikentäksi natsien noustua valtaan.

Nykyisin Altes Museum pitää sisällään antiikin taiteen kokoelmat. Alla vielä koko Museuminselnin alue.


Aivan saaren kärjessä näkyy Kaiser-Friedrich-Museum, nykyiseltä nimeltään Bode-Museum. Museon alkuperäinen nimi viittasi lyhyen aikaa v. 1888 vain 99 päivää hallinneeseen Fredrik III:een Siellä on tätä nykyä esillä raha- ja mitalikokoelma sekä veistoksia ja bysanttilaista taidetta.

Jotain tuntuu kuitenkin puuttuvan, rautatien ja Neues Museumin välissä on valtaisa tyhjä tontti. Sille valmistui vasta v. 1930 Pergamonmuseum, joka nykyisellään käsittää antiikin, islamilaisen taiteen ja Keski-Aasian kokoelmat. Museo on erityisen tunnettu Lähi-idästä peräisin olevista rakennusjäänteistä, joihin kuuluvat Pergamonin alttari, Miletoksen portti, Ištarin portti ja Mshattan palatsin fasadi.

Matka jatkuu Linnansillan yli Berliinin pääkadulle Unter den Lindenille. Mikä onkaan heti sen alussa oleva Zeughaus, se selviää seuraavalla kerralla.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...