lauantai 23. marraskuuta 2024

Paimion sähkömuseo

Turkulaisen kauppiaan CA. Hallmanin 1800-luvulla Paimion keskustaan rakennuttama kivimakasiini toimi myöhemmin mm. elokuvateatterina ja oli jo purku-uhan alla, mutta remontoituna siitä tuli toimitila Paimion sähkömuseolle.

Talon elokuvateatterihistoria olisi yhdistynyt sähköhistoriaan saatavilla olevissa filmeissä, mutten kehdannut pyytää esitystä.


Juntolan voimalaitoksen kulutusmittareiden virityspöytä 1930-luvulta. Teksti kertoo miten kuluttajat yrittivät säästää sähkölaskussa manipuloimalla kotiensa sähkömittareita. Mittareita piti siis välillä huoltaa ja tarkistaa.


Kulutus- eli tariffimittareita eri ajoilta.


Ei ollut vaaraton sähkömittarinlukijankaan toimi ennen.


Sähköä vaati niin radio kuin puhelinkin.

Ensimmäinen emännälle hankittu sähkölaite oli usein silitysrauta. Sähköistys helpotti maaseudulla nimenomaan naisten elmää, ja monessa pitäjässä emännät olivat aloitteellisimpia sähköverkkoon liittymisen suhteen.


Mutta ennen kuin silitysrauta kuumeni, piti sähköä tuottaa, ja rakentaa voimalinjat, joiden kautta se siirtyi. Täällä ne rakensi Lounais-Suomen Sähkö-Osakeyhtiö, joka aloitti 1912 nimellä Karunan-Sauvon Sähkö Oy. Vuonna 2000 yhtiö fuusioitiin Fortumiin. Sähkönsiirtotoiminta siirtyi uuteen yhtiöön, joka sai nimensä alkuperäisen perustamispaikan mukaan: Caruna.


Iskee kuin miljoona volttia?

Näytteitä voimalinjojen johdoista ja eristimistä.


Pienoismalli sähköntuotantotavoista ja sähkönjakelusta.

Vielä vilkaisu museokauppaan...


ja mahdollisuuteen alkaa itsekin sähköntuottajaksi kuntopyörällä.


.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...