torstai 13. kesäkuuta 2024

Alpo Jaakolan patsaspuisto

Taiteilija Alpo Jaakola (1929-1997) muutti 1953 Loimaan Karhulan kylään, jossa kodin ja ateljeen ympärille rakentui veistoskokoelma, joka nykyään tunnetaan Alpo Jaakolan patsaspuistona. Puisto sijaitsee 9-tien (E63) varrella Sarasta hieman Turkuun päin.


Jaakola oli taidekoulua käynyt ja taiteilijaseuran jäsen,  mutta ITE-taiteen fiilishän tässä paikassa ainakin itselleni tuli, eipä miestä suotta Loimaan šamaaniksi kutsuttu. Tyydyn kavalkadiin mieleen jäävimmistä kohteista, aloittaen ateljeesta.



Hitsaamo, hidastamo, jakamo.



Varsinaista patsaspuiston aluetta "taiteen kivisen polun" varrelta.

Valtatie 9:n suuntaan  pyllistävä Lukeva nainen oli ilmeisesti vastalause paikkaan tunkeville ohikulkijoille.

Identtiset intialaiset.

Pellonvartija.

Jaakola on haudattu puiston alueelle yhdessä puolisonsa Marja Jaakolan kanssa.

Alkueläin.


Kolmiokatos.

Kivikellari.

Torkvillen aita.

Savusauna.

Vaiennut konekivääri.

Dalai Lama.

500 metrin päässä patsaspuistosta sijaitseva Ylätalo.

Ylätalon lähellä oleva kivirakennelma toi mieleen Sardinian nuraghit.


Jaakkola perusti patsaspuistonsa pellolle, johon istutti myös puita. Metsittyminen on jatkunut taiteilijan kuoleman jälkeen eli maisema näyttää varsin toiselta kuin alunperin. 9-tie ei myöskään aikoinaan kulkenut näin läheltä, sen linjaus toi alueelle uteliaita ohikulkijoita taiteilijan riesaksi, mutta toisaalta tehden paikasta nähtävyyden. Sellainen se on virallisesti ollut vuodesta 1993 lähtien Loimaan kunnan lunastettua alueen itselleen.

Kävijöiden hätyyttelemä taiteilija muutti 1979 Torkkalan kylän vanhaan kansakouluun, josta tuli hänelle uusi ateljeekoti Torkville.


Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...