torstai 24. kesäkuuta 2021

Kairisten kadonnut kylä

Suntiontien ja Pispalantien rajaama metsikkö kylpylähotelli Caribian, Posankan ja Kaarinan VPK:n välissä ei ensinäkemältä näytä erikoiselta...

eikä ilmakuvakaan paljasta mitään erikoista.


Mutta kun pusikkoon tunkeutuu, paljastuu jäänteitä rakennuksista, suurimpana tämä kattamalla suojattu kellari, joka saattaa olla jopa 1500-luvulta.



Muut jäänteet ovatkin pienempiä, mutta kasvillisuuden seasta erottaa edelleen kivisiä ja betonisia reliktejä kadonneesta sivilisaatiosta, kuin viidakon nieleminä.




Tässä on kaikki mitä on jäljellä Kairisten kylästä, jonka maat olivat ensimmäisenä edessä kun Turusta lähdettiin Hämeentullista, vaikka itse Hämeen härkätie ei kylän halki kulkenutkaan. Turun karttapalvelun sivuilta löytyy mm. ilmakuvia, joissa kylän rakennuksia on jäljellä vielä vuonna 1958, häviten vähitellen sen jälkeen. 

Sivustolla on myös kartta vanhoista kylänrajoista. Niistä käy ilmi miten rata halkaisia kylän alueen, ja kasarmi ja teollisuus nieli sittemin koko alueen. Tiiliruukki kylän mailla oli tosin ollut jo vuosisatoja aiemmin.


Turun keskiaikaiset kylät -projektin fb-sivuilta löytää seuraavan kuvauksen Kairisista:

Kairisten keskiaikaan periytyvä autioitunut kylätontti Ylioppilaskylän kupeessa on hyvä esimerkki kaupungin lähes nielaisemasta kylästä. Kaarinan Kairisten yksinäistalo mainitaan jo vuonna 1338 ja 1700-luvun jälkipuoliskolla talo jaettiin kahtia, Alitaloon ja Ylitaloon. Tilojen päärakennukset sijaitsivat kylätontilla vierekkäin. Kylän rakennuksista viimeisimpänä oli jäljellä Alitalon päärakennus ja sivurakennus, jossa toimi viimeksi Pispalantien päiväkoti. Vuonna 1995 sattuneen tulipalon jälkeen rakennukset purettiin. Sivurakennuksesta on vielä jäljellä ja näkyvissä holvattu kellari, joka saattaa olla peräisin 1500-luvulta. Kairisten tontti on rauhoitettu kiinteä muinaisjäännös.

Turun uponneet kylät -projekti Turun museokeskuksen blogissa.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hieno nosto! Kiitos.

Kristian Hentula

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...