tiistai 28. maaliskuuta 2017

Kirjoituslippaan salaisuuksia

Lupasin jossain aiemmassa Finna-katsauksessa kertoa tarkemmin Turun museokeskuksen lippaista ja arkuista, joita kuluvana talvena on digitoitu. Sellainen on tämä nauvolaisen kunnallisneuvoksetar Lotten Fogelbergin (o.s. Finckenberg) vuonna 1922 lahjoittama kirjoituslipas.


Lippaassa on luonnollisesti kaikkea kirjoittamiseen ja piirtämiseen liittyvää pienesineistöä, mutta myös ompelutarvikkeita ja henkilökohtaiseen hygieniaan liittyviä tarvikkeita. Kolikot ovat osittain mysteeri, niitä on myös lahjoitusvuoden jälkeiseltä ajalta, museossa lisättyjä siis. Kynttilänjalat tarvittiin valaistuksen järjestämiseen iltapimeällä.Mielenkiintoisia ovat myös monet lippaan uumenista löytyneet lippuset ja lappuset.

Digitoijamme ovat saaneet niitä jonkin verran tulkituksi, ja kirjanneet mm. seuraavia kirjoitelmia (suluissa digitoijan huomioita):
a = (-) b = ^ c = v d = n e = w f = ∩ g = U jne. (salakirjoituskoodi?)

"Min bästä Bror". Kirje, jossa kirjoitetaan taloudellisesta huolesta kuolemantapauksen jälkeen sekä pelätään mahdollisuutta tulla huijatuksi. (käsialan perusteella mahdollisesta 1800-luvun puolivälistä)

Kolme reseptiä. Mm. hulluuteen ja juopotteluun, hyttysten torjuntaan, aineina mainitaan mm. kamferi ja ammoniakki. (käsialan perusteella mahdollisesta 1800-luvun puolivälistä)

Henkilökohtaisen kirjeen toinen sivu, jossa mahdollisesti naisen vastaus kosijalle.(käsialan perusteella mahdollisesta 1800-luvun puolivälistä)
Mielenkiintoinen setti, jota voisi tarkemminkin tutkia.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...