keskiviikko 23. marraskuuta 2016

Graalin malja ja yksisarvisen sarvi

Aiemmin on tainnut olla jo useamminkin puhetta tästä miehestä.


Hän on Rudolf II, Prahaa hallintokaupunkinaan pitänyt Saksan keisari, jonka kuriositeettikabinetti oli kaikista renessanssin kokoelmista loisteliain. Kaksi esinettä siellä oli kuitenkin ylitse muiden, molemmat nykyään Wienin keisarillisessa aarrekammiossa, niistä tässä enimmäisenä yksisarvisen sarvi.


Miksi sarvivalaan sarvi kasvaa kierteiseksi, en osaa sanoa. Se oli joka tapauksessa kuriositeettikabinettien kallein mahdollinen esine, ja kaikkien himoitsema. Tämän tiedetään tulleen vuonna 1540 Puolan kuninkaan Sigismund II Augustin (Katariina Jagellonican veljen) lahjana Rudolfin isoisälle, keisari Ferdinand I:lle.


Yksisarvisen sarvia oli toki muuallakin, ja kuka tietää miten iso populaatio maailmassa yksisarvisia olikaan, mutta toinen esine oli todella uniikki. Se ei ollut vähempää kuin alkuperäinen Graalin malja, johon Joosef Arimatialainen kokosi ristiinnaulitun Kristuksen veren sen vuodettua Longinuksen pistettyä Vapahtajan kylkeen haavan (myös keihäs kuuluu aarrekammion kokoelmiin).





Rudolf ja hänen aikalaisensa uskoivat että agaattivadin pohjan kuvioista saattoi lukea Kristuksen nimen.  Agaatista ja muista kovista kivilajeista hiotut esineet saavuttivat Rooman valtakunanssa korkean tason, mutta tämä ei sille nykytutkijoiden mukaan yllä, vaan sen ajatellaan olevan valmistettu Konstantinopolissa 300-luvulla jKr.

Sitä en sen sijaan tiedä, onko jäljellä se "espanjalaistyylinen miekka", jolla Rudolfilla oli tapana piirtää ympärilleen (lattiaan?) suojaava ympyrä, johon hän näiden kahden rakkaimman aarteensa kanssa vetäytyi turvaan maailman pahuudelta, hovijuonitteluilta ja salamurhahankkeilta.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...