torstai 5. helmikuuta 2015

Tyttö kuninkaana

Turun linnassa avautuu tänään yleisölle näyttely Tyttökuningas - Made in Finland. Se kertoo Ruotsin kuningatar Kristiinasta kahdella tasolla. Ison linnantuvan näyttely lähestyy hallitsijaa historiallisten lähteiden ja aikakaudelta peräisin olevien (jopa hänelle kuuluneiden, Ruotsin museoista lainattujen) esineiden avulla. Luvassa on epookkinäyttely, jonka voi nähdä vaikkapa jatkona Heinolan kaupunginmuseon viimevuotiselle barokkiteemalle.

Keskiaikaisessa vierashuoneessa, Keskiaikaisessa kuninkaansalissa ja Nuorten herrain kamarissa rooliin pääsee fiktiivinen Kristiina, Mika Kaurismäen ohjaaman The Girl King -elokuvan päähenkilö. Esillä on runsaasti elokuvassa nähtäviä pukuja, asusteita ja rekvisiittaa. Elokuvaa kuvattiin Turun seudulla alkuvuodesta 2014 ja varsinkin Turun linnan sisätilat muuntuivat kahden kuukauden ajan moneen kohtaukseen, erityisesti esittämään Tukholman kuninkaallista Tre Kronor -linnaa. 

Kristiinaa esittää elokuvassa ruotsalainen Malin Buska, hänen isäänsä Kustaa II Aadolfia Samuli Edelmann, ja Kristiinan jälkeen valtaistuimelle noussutta Kaarle Kustaata François Arnaud. Viimeksi mainittu lienee monille tuttu roolistaan TV-sarja Borgioiden Cesare Borgiana.

Elokuva saa ensi-iltansa vasta syksyllä, mutta traileri esitettin eilisissä avajaisissa ja se on nähtävissä täällä. Näin vaikuttaisi näyttely mainostavan elokuvaa, mutta alun perin avajaisten ja ensi-illan oli tarkoitus olla samaan aikaan, ja puffauksen siis molemminpuolista. Tukholman kuninkaallisessa varuskamarissa (Livrustkammaren) päättyi aivan vastikään näyttely Maktspel, jossa esillä oli mm. Game of Thrones -sarjan pukuja ja "miekkavaltaistuin". Museonäyttelyiden tehtävä on popularisoida historiantutkimusta, mutta tuskin tarvinnee epäillä etteikö historiaan sijoittuvilla elokuvilla ja TV-sarjoilla olisi huomattavasti suurempi vaikutus siihen miten ihmiset menneisyyden mielikuvissaan "näkevät".

Kuvassa Skoklosterin linnasta näyttelyyn lainattu Kristiinan muotokuva, joka konservoitiin näyttelyä varten.

1 kommentti:

Hurmioitunut kirjoitti...

No nyt on kyllä mielenkiintoinen kokonaisuus! Tämän pääsee siis hetken päästä näkemään/kokemaan. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...