tiistai 28. lokakuuta 2014

Vapaudensilta ja Gellertin kylpylä

Tonavan Budapestin keskustassa ylittävä Vapaudensilta on kaupungin kolmanneksi vanhin. Valmistuessaan Unkarin 1000-vuotisjuhliin 1896 se sai nimekseen Frans Joosefin silta (Ferenc József híd). Nimi näkyy edelleen Pestin puolen siltatullikopeissa.


Sillan päissä on myös Unkarin vaakuna.


Silta itse on niitatun raudan taidonnäyte, hyvin aikakautensa henkinen.Sillan yläosassa ovat maan symbolit Unkarin vaakuna, Pyhän Tapanin kruunu ja turul-lintu, jonka kerrotaan johdattaneen unkarilaiset uuteen kotimaahansa.


Sillan Budan puoleisessa päässä on vuosina 1912-18 rakennettu Gellertin kylpylä, jossa vietimme suuren osan matkan ainoasta sadepäivästä.


Gellert on hotellin ja kylpylän yhdistelmä, tässä kylpylän aulaa.


Kylpylästä voi vuokrata henkilkohtaisen pukukaapin tai perhekohtaisen pukuhuoneen, "kabiinin". Suureen uima-altaaseen vaaditaan uimalakki, mutta sellaisen voi ostaa 700 forintilla (vähän yli 2 €). Myös kertakäyttöisiä tohveleita voi ostaa samaan hintaan, ja pyyhkeitä ja uima-asuja vuokarata (hintaan tulee pantti jonka saa tavaran palauttaessaan takaksin).

Kuumavesialtaat jakautuvat identtisiin miesten ja naisten puoliin, mutta vuoden 2013 tammikuusta lähtien molemmat puolet ovat olleet molempien sukupuolten käytössä. Itse asiassa nuo puoliskot eivät olleet täysin identtisiä, vaan mosaiikkikoristelu vaihteli, ja altaiden vesi oli miesten puolella kuumempaa. Lisäksi voi käydä höyrysaunassa ja tavallisemmassa saunassa, joka muodostui kolmesta toinen toistaan kuumemmasta osastosta joissa viimeisessä lattia oli jo jalkoja polttavan kuuma (ja tohveleiden käyttö kielletty). Hierontaa ja muitakin hoitoja on lisämaksusta saatavilla ja niille oli varattu koko joukko kopperoita jotka tosin näyttivät olevan suurimmalta osin tyhjillään. Myös ulkona on pari allasta, mutta lokakuinen sadepäivä ei sinne oikein houkutellut.

Unkarin kuumista lähteistä nauttivat jo roomalaiset, ja varsinainen kylpyläkulttuuri on perua turkkilaisvallan ajalta 1500-luvulta, kuten Budapestin vanhimmat kylpylätkin.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...