keskiviikko 2. kesäkuuta 2010

Tikkaita ja muureja


Otetaan lähikuva edelliskertaisesta postauksesta. Linnan portilla kuuluu olla linnanherran vaakuna. Niinpä Turun linnan portin päällä on Juhana herttuan vaakuna ja Sirmionen linnassa taas oheinen vaakunakivi. Kyseessä on vaakuna, jota heraldikot kutsuvat "puhuvaksi": della Scala viittaa tikkaisiin tai rappusiin ja niinpä vaakunassakin on tikkaat. On siinä lisäksi alhaalla pari ruusuketta sekä tikkaiden molemmin puolin jokin kuvio, josta toivottavasti joku tänne eksyvä heraldikko keksii jotain sanoa.


Scaligereilta linna joutui erinäisten vaiheiden jälkeen venetsialaisille, ja heiltäkin on muistomerkki porttiin jäänyt. Venetsian tunnus, suoranainen logo, keskiajalla oli kaupungin suojeluspyhimyksen apostoli Markuksen symboli, kirjaa pitelevä siivekäs leijona. Tuota Markuksen leijonaa löytyy ympäri itäistä Välimerta ja Italian maaperällä aina Gardajärvelle saakka ja ylikin, aina sinne asti minne Venetsian mannermaa-alue, terra firma, ulottui.


Eräänlaista heraldiikkaa edustavat Sirmionen linnassa myös muurinharjat. Keskiajan Italian kaupunkivaltioita repivät paavia kannattaneiden guelfien ja keisaria kannattaneiden ghibelliinien riidat. Oppaamme mukaan nämä "pääskysenpyrstösakarat" olivat nimenomaan ghibelliinien tunnus. Millaisilla sakaroilla guelfien muurit oli varustettu, en osaa sanoa, ainakaan Wikipedian selonteko puolueiden heraldiikasta ei sitä kertonut. Tuo sakaramalli muuten on tuttu myös ihan toisaalta, nimittäin Kremlin muurista, eikä ihme, olivathan Moskovan Kremliä Iivana Julmalle uudistaneet arkkitehdit kuulemma Italiasta peräisin.



1 kommentti:

Salme kirjoitti...

Koukutat lukijaasi. Ihan pakko oli kaivaa albumit esille ja tarkastaa Kremlin muurinhuiput ja totta tosiaan, niissä on pääskysenpyrstöt myös.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...