keskiviikko 31. maaliskuuta 2010

Runoilijoita ja maalari

Torbolen tähtihetki koitti vuonna 1786, jolloin Johann Wolfgang von Goethe yöpyi siellä, söi makoisan aterian, ihaili maisemia ja kirjoitti pätkän näytelmäänsä Ifigeneia Tauriissa. Goethe itse piti Italian matkaansa elämänsä onnellisimpana aikana ja muistelmista voi päätellä hänen olleen vähintäänkin lievän Stendhalin syndrooman vallassa koko matkan ajan.

Torbolessa on tapauksesta otettu kaikki irti. Goethen majapaikan seinässä on muistolaatta:Itse rakennus näyttää rantakadun puolelta tältä:
Kauempaa rantakadulta löytyy vielä toinenkin Goethe:Läheltä jälkimmäistä pystiä löytyy myös Dante:


Mitä tekemistä ikinä Dantella oli Torbolen kanssa, en ole saanut selville, mutta ilmeisesti italialainen taajama ei tule toimeen ilman kansallisrunoilijan patsasta sen enempää kuin Diazin päiväkäskyäkään.

Goethen talon lähelle oli muistolaatan saanut myös saksalainen taiteilija Hans Lietzmann (1872-1955), josta ei internet kauheasti tiedä, mutta täällä kerrotaan hänen perustaneen Torboleen suositun alastonmaalauskoulun. Kyltin teksti kertoo berliiniläistaiteilijan työskennelleen Torbolessa yli 50 vuotta.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...