tiistai 30. maaliskuuta 2010

Galeas per montes

Torbole oli matkamme varsinainen kohde. Kylä on päässyt historian lehdille tasan kahdesti. Ensimmäinen kerta olikin varsinainen spektaakkeli vuonna 1439, kun venetsialaiset kuljettivat kaleerilaivastonsa Gardajärvelle uittamalla sen ensin Adigejokea ylös Moriin ja vetämällä alukset sitten maitse ensin Loppiojärvelle ja sieltä Monte Baldon yli Torboleen. Tapahtuman muistoksi löytyi Torbolesta kolme muistolaattaa, ensimmäiset kaksi vuorten yli tulevan tien varrelta
ja kolmas satamasta vanhan itävaltalaisen tullihuoneen seinästäItaliankielisestä Wikipediasta löytyy tapahtumasta kertova artikkeli.

Mistä oli kyse ja miten tuon laivaston kävi? Venetsialaiset olivat sodassa Milanon herttuaa Filippo Maria Viscontia (1392-1447) vastaan. He päättelivät että paras tapa huoltaa milanolaisten piirittämää Bresciaa Gardajärven takana oli varmistaa itse järven herruus. Kreetalaisen arkkitehdin Niccolò Sorbolon johdolla laivasto siirrettiin em. kannaksen yli 15:ssä päivässä helmikuussa 1439 kondottieeripäällikkö Gattamelatan armeijan suojaamana. Biagio da Assareton johtama Milanon laivasto kuitenkin löi tämän työllä ja vaivalla järvelle tuodun osaston eikä venetsialaisten auttanut muu kuin tuoda uusi laivasto, tällä kertaa osina Torboleen, jossa alukset koottiin. Toisella kerralla menestys oli parempi ja milanolaiset lyötiin elokuussa 1440. Ajatus purjehtia Gardajärven eteläpäästä laskevaa Minciojokea ja hyökätä Mantovaan ei kuitenkaan toteutunut. Tapahtuma on kuitenkin jäänyt historiaan renessanssiajan sotilasinsinööritaidon mestarinäytteenä.

Ja sitten oikea aasinsiltojen aasinsilta Torbolesta Turun linnaan. Filippo Mariaan nimittäin päättyi Viscontien valta Milanossa. Hänen avioton tyttärensä Bianca Maria avioitui uuden hallitsijan, Francesco Sforzan kanssa. Heidän poikansa Galeazzo Maria Sforzan poika Gian Galeazzo Sforza sai tyttären nimeltään Bona Sforza ja hänhän ei ollut vähempää kuin Katariina Jagellonican äiti!

(Kyllä, näin saadaan linkitettyä renessanssiajan Italia Turun linnaan mennen tullen. Idea vapaasti käytettävissä.)

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...