keskiviikko 31. heinäkuuta 2019

Trinity College & Kellsin kirja

Seitsemäntenä päivänä alkoivat jo museot käydä vähiin, mutta menimme heti aamusta jonottamaan Trinity Collegeen, joka muiden Brittein saarten yliopistojen tavoin tuo mieleen Tylypahkan.


Yliopiston kirjastossa on esillä varhaiskeskiajan irlantilaisen kristillisyyden kuuluisin käsin kijoitettu ja maalauksin koristeltu teos, Kellsin evankeliumikirja. Sitä ja muitakin käsikirjoituksia esittelevä näyttely oli täynnä heti avaamisestaan alkaen.


Valmistukseen käytettyjä pigmenttejä.


Kirjakoteloita, ei kuitenkaan Irlannista vaan kristitystä Etiopiasta.


Kellsin kirja on nykyisin sidottuna neljään osaan, siitä on näyttelyssä esillä kaksi osaa, toinen auki tekstin, toinen kuvituksen kohdalta. Kuvata ei saanut, mutta koko kirja löytyy digitoituna täältä. Tässä näytteenä tuosta lähes hypnoottisesta taiteesta Johanneksen evankeliumin alkusivu.


Näyttely ja kauppa ovat alakerrassa, yläkerrassa on koko rakennuksen mittainen kirjastosali.




Salissa on lukuisten kirjojen lisäksi esillä kaksi kansallisaarretta: "Brian Borun harppu", joka on ollut esikuvana Irlannin vaakunan harpulle...


ja yksi harvoista säilyneistä pääsiäiskapinan itsenäisyysjulistuksista vuodelta 1916. Kuten muistamme, kaikki allekirjoittajat teloitettiin, teko josta englanninkielinen wikipedia toteaa: "British political leaders regarded the executions initially as unwise, later as a catastrophe."



Ensitutustuminen Trinity Collegeen oli ollut saapumispäivän vesisateessa. Nyt aurinko paistoi, ja bongasimme kampukselta Arnoldo Pomodoron veistoksen Sfera con sfera. Näitä palloja on eri puolilla maailmaa ja aiemmin oli sellainen tullut vastaan Vatikaanissa.

.


Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...