tiistai 9. lokakuuta 2018

Skoklosterin kirkko ja Wrangel-suvun hautakappeli

Kirkko on ainoa jäljellä oleva rakennus paikalla sijainneesta sistersiläisnunnaluostarista.


Keskilaivan tunnelmaa.


Mutta erityisesti kirkossa kiinnosti Wrangel-suvun hautaholvi, se on kuorin eteläpuolella, ja sisäänkäynnin molemmin puolin on sukutauluja.


Sisällä makaava veistos esittää Herman Wrangelia, linnan rakennuttaneen Carl Gustafin isää.


Vauhdikkaampana hän esiintyy seinän stukkoteoksessa. Kattoon on ripustettu (voitettujen?) joukko-osastojen lipputankoja, lippujen fragmenttien kerrotaan olevan linnassa.


Toisella seinällä on kuvaelma Herman Wrangelin sotilasuran huippuhetkestä, Górznon taistelusta 1629, jossa hän ruotsalaisjoukkojen voitokkaana komentajana löi Stanisław Potockin johtamat puolalaiset.


 Haarniska on Wrangelin hautajaisista vuodelta 1644.


Itse haudat ovat kappelin alla. ne nähdäkseen pitää mennä ulos ja kurkistaa maanpinnan tasollal olevien pienten kaltereilla varustettujen aukkojen lävitse.



Kirkon opaslehtisen mukaan holvissa lepää kaikkiaan 24 suvun jäsentä kolmen sukupolven ajalta vuosilta 1624-1703. Saman lähteen mukaan holvi on avattu viimeksi 1820 jolloin arkut restauroitiin! Luulisi että avonaisista aukoista kertyisi sisään kuivuneita lehtiä ym. roskaa, miten lienee.

Kirkon takana oli vielä yksi nähtävyys, riimukivi 1000-luvulta jKr. Riimukiviä tällä Sveanmaan retkellä tuli nähtyä yksi jos toinenkin.


Kiven tarinan voitte itse tavailla tästä. Klikkaamalla saa kuvan suuemmaksi, mitä voi suositella muillekin kuville.

.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...