tiistai 9. elokuuta 2016

Daliborin torni

Daliborin torni (Daliborka) on Kultaisen kujan jatkeena Prahan linnan itäpäässä. 1400-luvun jälkipuolella rakennettu alunperin 7-kerroksinen torni lyheni salamaniskun ja tulipalon seurauksena parilla kerroksella vuonna 1781. Melko rauniomainen vaikutelma syntyi jäljellä olevastakin osasta.


Torni on saanut nimensä siellä 1400-luvun lopussa viruneesta (ja mestatusta ja lopulta Bedřich Smetanan oopperaksi päätyneestä) ritari Daliborista, ja monia muitakin vankeja siellä on pidetty. Ehkä siitä johtuen se on nyt jonkinlainen vankila- ja kidutusmuseo. Tässä venytyslaite.


Vankihäkki.


Välineitä hankalien vankien kuljetukseen: rauta oli vangin kaulan ympärillä. Itse asiassa piikittömänä versiona tällaiset olivat eurooppalaisten poliisilaitosten käytössä 1800-luvulle asti.


Puolustustorni tämäkin alunperin oli, siitä muistona ampuma-aukossa ensimmäisen sukupolven ampuma-aseita.Vankilana torni toimi aina vuoteen 1781 saakka. Kurkistus tyrmään.


Alin osa oli kuiluvankila, sellainenhan on Turun linnankin suosituimpia nähtävyyksiä. Sinne vanki laskettiin tällaisella laitteella. Tehokeinona värkkiin oli laitettu pääkallo.


Ei tämä aivan niin korni ollut kuin Keski-Euroopan punaisella ja mustalla verhoillut "kidutusmuseot", jotka alkavat jo Tallinnasta etelään. Sellainen on Prahassakin, Kaarlensillan itäpäässä.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...