maanantai 4. toukokuuta 2015

Sulttaanin hovin aarteita

Palace of Gold & Light: Treasures from the Topkapı, Istanbul on näyttelyjulkaisu, josta olisi mieli tehnyt kirjoittaa kiittävästi, mutta valitettavasti ei voi. Itse näyttely kiersi Yhdysvalloissa kolmessa kaupungissa vuosina 2000-2001, ja esineitä siinä oli Topkapin palatsimuseon lisäksi puolesta tusinasta muita turkkilaisia museoita.

Mikä kismittää on se, että julkaisun artikkeleissa vitataan toistuvasti näyttelyn esineisiin (tarkalla kataloginumerolla), joiden kuvaa ei kuitenkaan julkaisun katalogiosuudesta löydy. Eli joskus löytyy mutta useimmiten ei, ja pian lukija tuskastuneena jättää kuvaosion sikseen ja selaa sen vasta lopuksi.

No joka tapauksessa kuvat niistä esineistä jotka julkaisuun ovat päässeet ovat korkeatasoisia, ja prameita ovat itse esineetkin, sulttaanin palatsista kun ovat. Mukana on myös kuuluisa "Topkapin smaragditikari", jota jahdattiin vuodelta 1964 olevassa elokuvassa, ja jonka smaragdit ovat peräisin Kolumbiasta. Kannen kuvassa on kullattu hevosen päänsuojus, jota kirjassa kutsutaan englanniksi nimellä horse frontal eikä chamfron kuten yleensä on tapana. Tämä kuten muutkin sotavarusteet on leimattu Kayı-heimon (josta dynastian perustaja Osman polveutui) tamgalla eli heimotunnuksella.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...