maanantai 9. maaliskuuta 2015

British Museum: Assyria

Kun British Museum ensimmäisellä käynnilläni jäi yhden postauksen varaan, niin nyt saatte sitä koko viikon. Aloitetaan Kaksoisvirtainmaasta, jossa ISIS:n terroristien suorittamat muisnaismuistojen hävitykset ovat viime päivinä olleet surullisen uutisoinnin kohteina. British Museumissa on pitkät käytävät täynnä Assyrian kaupunkien rauniokummuista esiin kaivettuja reliefejä.


Kuva-aiheina tuntuvat usein olevat voittoisat kuninkaat ja heitä peesaavat jumalat, partaisina. Metsästämässä käydään vaunuista käsin.


Kuninkaiden sopii metsästää eläinkunnan kuninkaita. Nuolten lävistämiä leijonia, varsinkin jälkimmäinen on taidehistoriassa usein kuvattu.Siivekäs suojelusjumaluus kädessään jotain, mikä minulle tuo aina mieleen käsilaukun tai pienen marjaämpärin. Päälle on nakuteltu teksti nuolenpääkirjoituksella, jota kaikki Mesopotamian korkeakulttuurit vuorollaan käyttivät.


Ei ole kunnia ikuista. Assyrian kukistumisen jälkeen on voittoisan armeijan sotilas hakannut kuninkaan kasvot nuuskaksi. Vihollisen kasvojen symbolista turmelua on tehty maailman sivu.


Tämä stela esittää Assyrian kuningas Shamshi-Adad V:ttä.


Mutta ne parrat! Ei ole nykypäivän hipstereillä yhtä hienoja. :-)


Tämä monumentaalitaide on museon länsisiivessä. Toisalla on pienempää esineistö, joista kuuluisin lienee ns. Urin standaari.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...