maanantai 10. marraskuuta 2014

Budan linnavuorelle

Budan linnavuorella käytiin kahdesti, ensin kiertojelun yhteydessä ja parin päivän päästä omin jaloin, kun kävelimme sinne hotellista halki Pestin puolen keskustan ja yli Ketjusillan.


Silta on Budapestin vanhin, ja rahoitettin aikoinaan radikaalilla mallilla: siltatullilla jota jopa aateliset joutuivat maksamaan. Vuoden 1849 Unkarissa se oli tavatonta. Sillan päitä vartioivat leijonat, joista jollekin muistin gradua tehdessäni lukeneeni Akseli Gallen-Kallelan kiivenneen näkymän lumoamana. Tarina löytyy netistä.


Omin jaloin liikkuva pääsee (pienen jonottamisen jälkeen) linnavuorelle kevyimmin funikulaarilla, jonka vaunut ovat rullanneet rinnettä vuodesta 1870 lähtien.


Vaunusta ei alemman osaston katon yli kauheasti nähnyt. Matkan aikana alitettiin pari vuorenrinteen suuntaisesti kulkevan polun siltaa, josta nousuamme innokkaasti kuvattiin.


Ylätasanteen "terminaalissa" ehti katsella itse vaunua ulkoapäin. Toisen maailmansodan myrskyjä ne tuskin ovat kestäneet, mutta ainakin entisöinti voisi hyvin olla vuoden 1870 mallin mukainen.


Näkymä rataa alaspäin.


Lähellä olevan, kuninkaanlinnalle johtavan portin luona on mytologinen Turul-lintu, jonka kerrotaan johdattaneen unkarilaiset Unkariin.


Kuninkaanlinnan edustalla ratsastaa Eugen Savoijilainen. Tämä veistos on muistomerkki turkkilaisista Zentan taistelussa 1697 saavutetulle voitolle. Budapest on suosittu elokuvakaupunki, ja jotain leffaa tuossa linnan edessä kuvattin meidän paikalla ensimmäistä kertaa ollessammekin.


Linnan edustalta on hienot näkymät yli Budapestin. Linnavuori ei ole kuitenkaan yhtä korkea kuin Gellert.Linnavuorella kulkee teitä ja käytäviä monessa tasossa. Eteläpäässä tasolta toiselle pääsi teräkseen kiedottua portaikkoa myöten. Montaa mieltä voinee olla miten hyvin ratkaisu sopii historialliseen maisemaan.


Puutarhan kaivo helraldisine koristeineen.


Muistomerkki astronomi/astrologi Regiomontanukselle (1436-75), joka työskenteli jonkin aikaa Unkarin hovissa.


Vahdinvaihto presidentin virka-asunnon edessä.


Pustan ratsumies hevosineen.


Matias Corvinus ("Korppi") oli keskiajan Unkarin kuuluisimpia kuninkaita, siksipä korppi portin päällä.


Linnavuoren kuninkaanlinna ja sen viereinen vanhakaupunki ovat kokenet monia rakentamisen ja tuhoamisen kausia, jotka ovat tulleet esiin arkeologisissa kaivauksissa.


Oliko tämä nyt sitten suunnitteilla oleva arkeologinen museo tyyliin Aboa Vetus, jäi itselleni hämäräksi. Auki se ei ainakaan vaikuttanut olevan.


Lisää linnavuoren nähtävyyksiä viikon mittaan.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...