maanantai 3. helmikuuta 2014

Turun linnan tuho 1941


Turun linnan päälinna paloi neuvostoilmavoimien pommituksessa 26. kesäkuuta 1941. Viime vuonna verkkoon avatussa Puolustusvoimien SA-kuva-arkistossa on heti sammutustyön jälkeen otettuja kuvia tuhoista. Linnan sisätiloista käytän tässä nykyään käytössä olevia nimityksiä, ja päälinnaa "kierrämme" nykyisen reitin mukaan.

Sisääntulon ala- ja yläaula.


Portinvartijankamarin ikkuna sisäpihalle päin.


Näkymiä pohjoissiiven itäpäätyyn. Selkeyden vuoksi kaksi kuvaa päällekkäin. Ylhäältä lukien Pohjoinen näyttelyhalli, juhlakerroksen Kuninkaansali (molemmissa kuvissa) ja Sturenkirkko.


Juhlakerroksen Kuninkaansalia ja sen alapuoleinen Nunnakappeli.


Eteläsiiven 1700-luvun alusta peräisin oleva kirkko tuhoutui täysin. Ylempänä olevat ikkunat kuuluvat eteläiseen näyttelyhalliin, jossa tällä hetkellä on esillä ryijyjä ja kansanomaisia huonekaluja.


Näkymä länsitorniin päin. Vasemmalla nykyisen Bryggman-salin paikka eteläsiivessä, oikealla pohjoissiiven näyttelyhallin ikkunoita. Etualalla vasemmalla suuri porrastorni.


Museonjohtaja Nils Cleve tarkastelee tuhoja suuren porrastornin ikkunasta.


Päälinnan pihan länsipäästä avautui näin kaoottinen näkymä.


"Huokausten sillasta" oli jäljellä vain osa lattialankkuja.


Päälinnan itäpääty esilinnan pihalta nähtynä. Tarkkasilmäinen voi huomata että tornin tykkiaukot olivat tuolloin vielä kiinnimuurattuja. Ne avattiin vasta restauroinnin yhteydessä.


Esilinna säilyi vaurioitta, toisin kuin talvisodassa, jonka pommituksissa kuvassa näkyvä koillisnurkkaus sai osuman. Välirauhan aikana se oli kuitenkin ehditty korjata. Sisäänkäynti museoon oli tuolloin juuri tuosta nurkkauksesta.


Joltisenkin raunioituneena päälinna oli kirkkoa lukuunottamatta ollut jo ennen sotaa, ja restaurointisuunnitelmia oli tehty, kuten vuosikirjoista olemme voineet lukea. Keskiaikaiset holvauksia oli purettu renessanssiajalta lähtien, jolloin keskiaikaisen Kuninkaansalin holvit saivat mennä. Sturenkirkon holvit romahtivat tulipalossa 1614 ja korvattiin tynnyriholvilla (molempien holvausten jäännökset näkyvät kuvissa ja ne on restauroinnissa jätetty sellaisinaan esille), joka puolestaan yhdessä Nunnakappelin  holvien kanssa purettiin 1700-luvun lopussa. Kesän 1941 tuhon jälkeen restauroijille oli jäänyt vain seinät. Uudelleenrakennettu päälinna avautui yleisölle 1961.

Turku Castle was partially destroyed by Soviet air raid in June 1941.

3 kommenttia:

Hurmioitunut kirjoitti...

Olipas mielenkiintoinen (vaikkakin hieman surullinen) kuvakavalkadi! Mahtavaa että nämäkin tilanteet on tallennettu!

Ilari Aalto kirjoitti...

Hieno kuvasarja, jos niin voi sanoa. Etenkin kuva Clevestä oli puhutteleva.

Kari Hintsala kirjoitti...

Oli varmasti Cleven museouran kauhein päivä.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...