tiistai 29. lokakuuta 2013

Opiskelua keskiajan Pariisissa (9)Baccalaureuksesta lisensiaatiksi opiskeltiin periaatteessa pari vuotta, mutta Henrik ja hänen kolme toveriaan suorittivat sen opintovuonna 1427-28. Ohjaajana toimi Jacobus Petri Röd. Pääpaino oli nyt luonnonfilosofiassa ja metafysiikassa, ja kirjallisuuslista seuraavanlainen:

Aristoteles
- Fysiikka (Physica)
- Taivaasta (De caelo)
- Syntymisestä ja häviämisestä (De generatione et corruptione)
- Meteoreista (De metheora)
- Pieniä tutkielmia (Parva naturalia)
- Nikomakhoksen etiikka (Ethica Nicomachea)
- Metafysiikka (Metaphysica)
Eukleides
- Alkeet (Elementa)
Ptolemaios
- Almagest
Boëthius
- Filosofian lohdutuksesta (De philosophiae consolatione)

Aristoteles ja Boëthius olivat jo ennestään tuttuja, Eukleides Aleksandrialainen (n. 300 eKr.) ja Klaudios Ptolemaios (85 -165 jKr.) puolestaan kreikkalaisia matemaatikkoja.

Luentojen lisäksi väiteltiin nyt luonnonfilosofiasta, ja kuten muistamme, baccalaureusten täytyi itsekin luennoida "kursorisesti" iltapäivisin. Ennen tutkintoa heidän piti luennoida kaksi logiikan ja yksi luonnonfilosofian alaan kuuluva kurssi.

Lisensiaatintutkinto oli koko tiedekunnan yhteinen, ja jokainen kansakunta valitsi edustajansa tutkintolautakuntaan. Kokelaat jaettiin 8 hengen ryhmiin, jotka suorittivat tutkinnon St. Geneviéven luostarin kanslerin ja tutkintolautakunnan edessä. Tilaisuudessa jokaisen tuli alsutaa ja johtaa disputaatiota annetusta aiheesta, ja opponoida muiden johtamia disputaatioita. Hyväksytyksi tulleet saivat kanslerilta opetusluvan eli lisenssin, Henrikin ja muiden poikien osalta se tapahtui huhtikuussa 1428.

Myös lisensiaatintutkinnosta suoritettiin maksu, kansakunnalle 5 + bursa eli Henrikin tapauksessa 50 solia, sekä yliopistolle 40 solia pro jocundo adventu ja 10 solia pro cappa rectoris. Satasen lasku tuli siis tästäkin.

Tämän jälkeen opinnot olivat enää loppusilausta vailla.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...