maanantai 27. toukokuuta 2013

Rooma ja sen vastustajat

Olin varma, että Amerikan vapaussodan, Napoleonin sotien, 1800-luvun ja ensimmäisen maailmansodan sotilaspuvuista kertovien Lorenz Books -kustantamon julkaisujen jälkeen olisi ollut vuorossa toinen maailmansota. Eipä ollutkaan, vaan ilahduttavasti harpattin ajassa taaksepäin ja oikein reilusti, nyt on tullut ulos kirja nimeltä An Illustrated Encyclopedia of the Uniforms of the Roman World - A detailed study of the armies of Rome and their enemies, including the Etruscans, Samnites, Carthaginians, Celts, Macedonians, Gauls, Huns, Sassanids, Persians and Turks. Turkkilaiset? Kyllä, Rooman keisarikunta jatkui Konstantinopolin kukistumiseen saakka vuonna 1453, joten mukana ovat myös Bysantti ja sen moninaiset viholliset osmaneihin asti.

Kirja koostuu Rooman historian esittelystä aikakausittain, niihin liittyvistä aikajanoista sekä hulppeasta määrästä ennallistuspiirustuksia selittävine teksteineen. Muista sarjan kirjoista sanottu pätee tähänkin, kunhan muistaa ettei käytettävissä nyt ole ollut valokuvia ja sotilaspukuohjesääntöjä, vaan lähteinä ovat olleet fragmentaariset arkeologiset löydöt ja usein vaikeatulkintaiset kuvalliset esitykset.

Esimerkkinä jälkimmäisistä on jälleen kerran Bayeuxin tapetista tuttu rengashaarniskan rintamuksen kuvio, joka mahdollisesti esitti auki roikkuvaa kasvojen suojana ollutta rautapaidan osaa (tai sitten ei, asiasta on kiistelty pitkään), mutta on tässä taas piirretty funktioltaan käsittämättömäksi nahkahihnaksi.

Mielenkiintoista kyllä tunnistin  useita kuvaa hieman muunnelluiksi kopioiksi Ospreyn taiteilijoiden töistä. Näitä esikuvia ei ole mainittu, eikä kirjassa ole sen puoleen minkäänlaista lähdeluetteloakaan. Ehkäpä tekijänoikeuksia ei loukata piirtämällä sama hahmo hieman eri asentoon.

Jos tähän saadaan jatkoksi Euroopan keskiaikaa ja uuden ajan alkua esittävät opukset niin aika hyvä sarja olisi koossa.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...