torstai 20. joulukuuta 2012

Visby 1361


Yksi vuosi on Visbyn historiassa ylitse muiden, ja sille on Gotlands Fornsalissa omistettu oma osionsa. Tanskan kuningas Valdemat IV Atterdag nousi maihin vuonna 1361 ja tuhosi gotlantilaisten sotajoukon Visbyn muurien edustalla. Lähemmäs parituhatta gotlantilaista sai surmansa, ja syystä tai toisesta heidät haudattiin varusteineen kaikkineen. Joukkohaudat ovat arkeologisten kaivausten myötä avanneet harvinaisen aikakapselin keskiaikaisen taistelukentän todellisuuteen, varsinkin kun myös vainajien luut ovat hyvin säilyneet.

Alkuperäistä varustusta:


Sotavasarat olivat kovasti samanlaisia kuin Turun museokeskuksen kokoelmissa olevat.


Alkuperäisiä puolustajia. Nämä karmivat näyt olivat tuttuja monista kirjoista, mutta olin aina luullut että kallot oli viety Tukholmaan. Tännehän ne tietysti kuuluvat, kotiseudulleen.




Nuolisade lienee ollut melkoinen kun samaan takaraivoon on iskeytynyt kolmekin panssarinuolenkärkeä.


Huomattava osa on löytöihin perustuvilla rekonstruktioilla.


Käytössä oli ollut useita eri haarniskanvalmistustekniikoita.


Nahan ja siihen kiinnitettyjen metallilevyjen yhdistelmä oli ilmeisesti ollut yleinen.


Lähikuva ns. lamellaarihaarniskasta, joka oli suosittua idempänä Euroopassa ja kautta Aasian.


Museossa oli harrastettu myös kallonluihin perustuva kasvoennallistusta (miten tieteellisenä sitä sitten pitääkään). Tässä on "Solbergan mies", joka kaatui Visbyn taistelussa n. 35-45-vuotiaana (ennallistus Oscar Nilssonin tekemä).


Ja tietysti varusteita sai myös sovitella päälleen.


Ohessa oli video haarniskan pukemisen eri vaiheista.


Visbyn löytöjä on käytetty malleina lukuisissa ennallistuskuvituksissa (mukaan lukien Osprey), eikä 1300-luvun eurooppalaisen haarniskan historiaa ilman viittausta niihin voisi kirjoittaakaan. Jonkinlaisena osviittana ne voisivat olla myös siihen, miltä näyttivät Turun linnaa vain muutama vuosi myöhemmmin (1364-65) piirittäneet ja puolustaneet armeijat.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...