tiistai 8. helmikuuta 2011

Karpaattien talvitaistelut

Aiemmassa bloggauksessa tuli kerrottua, miten ennennäkemätön vuoristosota raivosi 1915-18 Italian ja Itävallan alpeilla. Edellisenä talvena oli kuitenkin käyty taisteluja hieman matalammassa vuoristossa, Karpaateilla, armottomissa oloissa nekin. Itävalta-Unkarin armeija yritti kaikkiaan kolmessa offensiivissa vapauttaa venäläisten saartaman Przemyślin 120000 miehen varuskunnan - ja kärsi sitä yrittäessään 800000 miehen tappiot.

Craydon A. Tunstall on kirjoittanut - yksinomaan itävaltalaisiin lähteisiin pohjautuen - kirjan Blood on the Snow: The Carpathian Winter War of 1915. Lyhyesti sanottuna Itävallan sodanjohto oli täysin ammattitaidotonta, huolto petti ja olosuhteet Karpaateilla keskellä talvea olivat sanoinkuvaamattomat.

Valitettavasti Tunstall toistaa tämän tosiasian lukemattomia kertoja. Yhä uudestaan ja uudestaan saamme lukea, miten itävaltalaiset uupuivat ja nääntyivät, ja luntakin tuntuu tulevan metri lisää muutaman sivun välein. Vain harvoin inhimillinen kärsimys konkretisoituu yksilötasolle: unkarilaiset sotilaat ottamassa kourallisen kotimaansa multaa reppuun, jotta heidät voidaan haudata sen kanssa; kestokykynsä ylittänyt sotilas nousemassa poterostaan, jotta vihollisen tarkka-ampuja lopettaisi hänen kärsimyksensä; upseeri puhkeamassa itkuun jouduttuaan ampumaan hevosensa.

Kun vielä taistelukuvaukset ovat äärimmäisen sekavia ja kronologiassaan edestakaisin sahaavia, ja kartat kelvottomia, ei voi kuin valittaa ettei aiheesta ole saatu enempää irti. Todella unohdettu sotanäyttämö tämä tosiaan on. Eipä löydä Wikipediakaan siitä juuri sanottavaa, vaan keskittyy sitä keväällä seuranneeseen Gorlice–Tarnówin offensiiviin, jonka seurauksena venäläisten rintama työnnettiin huomattavasti idemmäs.

Kuvituksen lähteenä näyttävät olleen Hulton Archive ja Photos of the Great War, jota ainakin jälkimmäistä pääsee selaamaan ilman kirjautumistakin.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...