keskiviikko 22. syyskuuta 2010

Eliittijoukkoja ja linnunsulkia

Italian sotamenestys jäi maailmansodissa vaisunlaiseksi, vaan heilläkin on ollut ja on valiojoukkoja, joille pystytettyihin muistomerkkeihin on tullut matkoilla törmättyä.

Ensimmäinen kuva on Veronasta. Sen kaupunginmuurit ovat UNESCOn maailmanperintökohde, mutta niihin on jo aiemmin ehditty kiinnitellä jos jonkinlaista muistomerkkiä.


Italian alppijoukot (Alpini) ovat maailman vanhin vuoristosotaan koulutettu ja varustettu erikoisaselaji, muodostettu jo vuonna 1872. Ennen ensimmäistä maailmansotaa kukaan ei ollut niin hullu, että olisi mennyt vuorille sotimaan, mutta 1915-18 Italian ja Itävallan tuolloisella rajalla nähtiin vuoristosota, jollaista ei ole koettu ennen sitä eikä sen jälkeen. Maasto suosi puolustusta, joten eteenpäin pääsemiseksi räjäytettiin hajalle kokonaisia vuorenhuippuja. Noissa äärimmäisissä oloissa käydyistä taisteluista kiinnostuneille voi suositella Mark Thompsonin kirjaa The White War.

Itselleni muistomerkki tuo mieleen Sammon ryöstön Pohjolan joukot. Jostain syystä päähineissä ei (ainakaan kovin hyvin) näy alppijoukkojen päähineissään kantamaa sulkaa. Miehillä ja aliupseereilla sulka oli peräisin korpista, upseereilla kotkasta, tosin myöhemmin myös hanhesta.

Linnunsulilla koristautuvat myös seuraavan monumentin sankarit. Tämä kivestä ponnistava tuima-ilmeinen pää löytyi Desenzano del Gardasta.


Bersaglierit perustettiin jo 1836 silloiseen Piemonten armeijaan. Nimen voisi kääntää tarkka-ampujiksi tai jääkäreiksi. Heidät tunnistaa hattuun tai kypärään kiinnitetyistä linnun pyrstösulista. Tähän asti olen englanninkielisessä kirjallisuudessa nähnyt niitä aina väitetyn kukon (cockerel) suliksi. Wikipedian mukaan töyhtö onkin peräisin metson (Tetrao urogallus) pyrstöstä. Eipä silti, tuo alppijoukkojen korpinsulkakin on usein "alennettu" variksensulaksi.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...