perjantai 11. tammikuuta 2013

Seinätekstiili esille Turun linnaan

Konservaattorimme Tanja Huikurin pitkään konservoima seinätekstiili ripustettiin eilen Turun linnan juhlakerroksen kuninkaansalin seinälle, sopivasti tänään alkavien Turun linnan juhlamessujen vieraiden nähtäväksi. Tekstiili on kiinnitetty puukehikkoon pingotetulle kankaalle. Suuren koonsa vuoksi työ oli viimeisteltävä paikan päällä. Tässä se vihdoin on valmiina.Salin kulmaus oli ollut tyhjillään Edelfeltin maalauksen siirron jälkeen. Esineen paikkaa mittailtiin ensin lattian tasossa.


Tositoimiin päästiin museomestarin ja näyttelypuusepän tultua paikalle. Kehikko ripustettiin katosta vaijerilla molemmista päistä.


Sopiva korkeus määriteltiin kauempaa katsoen...


...ja ripustus varmistettiin lopuksi keskeltä vielä kolmannella vaijerilla.


Tekstiilityö on nyt esillä, mutta mikä sen alkuperä on? Museon kokoelmiin tekstiili on ostettu helsinkiläisestä antiikkiliikkeestä vuonna 1960, mitä ilmeisimmin päälinnan restauroinnin valmistumista silmällä pitäen. Tällöin sen kerrottiin olevan peräisin Englannista. Työ ei ole gobeliini (kuten sen vieressä oleva tekstiili), vaan se on toteutettu ns. häivepistotekniikalla (crewelwork). Tässä lähikuvia:Englannista todellakin löytyy vastaavia, aina 1600-luvulle saakka ajoittuvia tekstiilejä. Pystyreunojen kulumisesta päätellen kyseessä voisi olla yksi pylvässängyn kulmien vuodeverhoista, ja kuva-aihe versio elämänpuusta (tree of life).

A crewelwork bed hanging, made in England, possibly in 17th-18th centuries. After meticulous conservation it is now on display in the Turku Castle in Finland.

2 kommenttia:

hietzu kirjoitti...

Kaunis. Hyvin on värit säilyneet. On tuossa ollut tekeminen... Tekstiileitä on hankalampi säilyttää tuleville sukupolville kuin metalli/keramiikka jne esineitä. Mukava oli päästä taas kurkistamaan museoarkeen.
Hyvää viikonloppua!
Ja hei,Karin päivää myös! :)

Kari Hintsala kirjoitti...

Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...