Salin kulmaus oli ollut tyhjillään Edelfeltin maalauksen siirron jälkeen. Esineen paikkaa mittailtiin ensin lattian tasossa.
Tositoimiin päästiin museomestarin ja näyttelypuusepän tultua paikalle. Kehikko ripustettiin katosta vaijerilla molemmista päistä.
Sopiva korkeus määriteltiin kauempaa katsoen...
...ja ripustus varmistettiin lopuksi keskeltä vielä kolmannella vaijerilla.
Tekstiilityö on nyt esillä, mutta mikä sen alkuperä on? Museon kokoelmiin tekstiili on ostettu helsinkiläisestä antiikkiliikkeestä vuonna 1960, mitä ilmeisimmin päälinnan restauroinnin valmistumista silmällä pitäen. Tällöin sen kerrottiin olevan peräisin Englannista. Työ ei ole gobeliini (kuten sen vieressä oleva tekstiili), vaan se on toteutettu ns. häivepistotekniikalla (crewelwork). Tässä lähikuvia:
Englannista todellakin löytyy vastaavia, aina 1600-luvulle saakka ajoittuvia tekstiilejä. Pystyreunojen kulumisesta päätellen kyseessä voisi olla yksi pylvässängyn kulmien vuodeverhoista, ja kuva-aihe versio elämänpuusta (tree of life).
A crewelwork bed hanging, made in England, possibly in 17th-18th centuries. After meticulous conservation it is now on display in the Turku Castle in Finland.
2 kommenttia:
Kaunis. Hyvin on värit säilyneet. On tuossa ollut tekeminen... Tekstiileitä on hankalampi säilyttää tuleville sukupolville kuin metalli/keramiikka jne esineitä. Mukava oli päästä taas kurkistamaan museoarkeen.
Hyvää viikonloppua!
Ja hei,Karin päivää myös! :)
Kiitos!
Lähetä kommentti