torstai 17. tammikuuta 2013

Suurmestarin palatsi Vallettassa

Suurmestarin palatsi valmistui 1571, ja sitä on laajennettu ja muunneltu luonnollisesti useaan otteeseen. Nykyisin se on Maltan presidentin virka-asunto ja maan eduskunnan kokoontumispaikka. Virallisempi sisäänkäynti näyttää tältä:


Turistit pääsevät sisään viereisestä porttiholvista.


Vehmaalla sisäpihalla tuli mieleen, miltä pohjoisemman Euroopan ritareista oli tuntunut palvella täällä palmujen katveessa.Sisäpuoli on asiaankuuluvan palatsimainen.Heraldiikkaa on lattiasta...


...kattoon. Kulloisenkin suurmestarin vaakuna muodostettiin yhdistämällä nelijakoisesti hänen oman sukunsa vaakuna ritarikunnan punavalkoiseen vaakunaan.


Näkymiä sisäpihalle.Etelän maiden tapaan ikkunoissa oli luukut suojaamassa auringon paahteelta.


Seinien yläosien maalauksissa muisteltiin johanniittojen taistelumenestystä Välimeren sotanäyttämöllä.
Nämä salit lienevät Maltan poliittisen johdon edustuskäytössä.Jälkimmäinen on itse asiassa ritarikunnan aikainen valtaistuinhuone.

Marmoritaululla oli pitkänlainen lista Maltaa vuosina 1799-1964 hallinneita brittiläisiä kenraalikuvernöörejä.


Itsenäisen Maltan presidenttien lista oli huomattavasti lyhyempi.


Outoja olivat nimetkin. Ja kun rupeaa miettimään, niin mainitkaapa jokin Maltan itsenäisyyden ajan tapahtuma, joka olisi ylittänyt meillä uutiskynnyksen. Melkein veikkaan, että ainoaksi jää Bushin ja Gorbatšovin huippukokous saarella vuonna 1989.

Omana kokonaisuutenaan palatsissa oli varuskamari, The Palace Armoury, jonka sisäänkäynti tässä.


Mutta se oli niin nami paikka, että ansaitsee oman postauksensa!

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ei kyllä tullut mieleen edes huipputapaaminen :-)

Kari Hintsala kirjoitti...

Totta puhuen minäkin muistelin siellä olleen Reagan ja Gorba, mutta onneksi tarkistin. Bush seniorhan siellä. Aikalaismedia teki otsikoita tyyliin "from Yalta to Malta" viitaten suurvaltojen tapaamiseen vuonna 1945 eli kylmän sodan alku ja loppu jne.

Anonyymi kirjoitti...

Jostain syystä multa tulee Maltasta puhuttaessa aina mieleen toisen maailmansodan aikainen mustavalkoinen valokuva jostain tiiliseinästä, jota oli tarkoitus käyttää ilmavalvontaan. Ajatus oli kai, että seinä vahvistaa saapuvien vihollisen lentokoneiden ääntä niin, että hälytys ehditään antaa ajoissa. Käytännössä tämä ei toiminut ollenkaan, koska Mersut tulivat sitä vauhtia, ettei torjutaan olisi millään ehditty nousta, jos hälytys olisi tehty muurista heijastuvien äänten perusteella.

Kari Hintsala kirjoitti...

Jep, ne tunnetaan Maltalla nimellä il widna eli korva. Asianomainen googlaustermi on acoustic mirror tai sound mirror. Rakennusaineena oli kuitenkin betoni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...