tiistai 15. tammikuuta 2013

Vallettan katuja

Vallettan kaupunki rakennettiin vasta vuoden 1565 suuren piirityksen jälkeen, renessanssin ruutuasemakaavaan ja modernien bastionilinnoitteiden suojaan. Nimensä se sai piirityksen aikana puolustusta johtaneesta johanniittojen suurmestarista, Jean Parisot de la Valettesta.

Johanniittojen ritarikunta jakautui kahdeksaan "kieleen", joilla jokaisella oli oma kokoontumispaikkansa, auberge. Kierros kaupungilla aloitettiin Kastilian aubergen luota. Se toimii nykyään Maltan pääministerin virka-asuntona.


Palatsin fasadia...


...ja kanuunoita.


Kadut oli vedetty viivasuoriksi.


Barrakkan puutarhoihin oli sijoitettu patteristo tervehdyslaukauksia varten. Yksi tykeistä laukaistaan kuulemma joka päivä klo 12, mutta olimme siihen aikaan liian kaukana kuullaksemme sen.


Rinteeseen rakennettiin hissiä liikkumisen helpottamiseksi.


Italian auberge.


Seinässä olevan laatan mukaan Napoleon viipyi täällä vain viikon kesäkuussa 1798, mutta onhan se toki mainitsemisen arvoinen asia.


Vallettan pääkirkko on luonnollisesti Johannes Kastajalle omistettu. Sen kuuluisin taideteos on Caravaggion Johannes Kastajan mestaus.


Brittivallan peruina oli kuningatar Viktorian patsas.


Maltalla on kuulemma pula vedestä, mutta iloisesti sen kanssa läträttiin jossain showssa aukiolla Suurmestarin palatsia vastapäätä.


Suurmestarin palatsi on nykyään Maltan presidentin ja edustajainhuoneen käytössä, siitä toiste enemmän. Sisäänkäynnin edessä oli vartio vielä mennessämme muttei enää palatessamme. Ehkäpä oli homma osa-aikainen.


Seinässä oli lisää tuota metkaa maltankieltä.


Kielen lisäksi myös katunäkymät toivat mieleen arabimaat, vaikka totta puhuen kaikki oli kyllä huomattavasti siistimpää kuin Välimeren etelärannalla.


Opastuksen päätyttyä kävelimme Pyhän Elmon linnoitukselle, jossa vierailin sotamuseossa muiden huilatessa (siitä toiste). Itse linnoitus on Maltan poliisikoulun käytössä ja suljettuna, joten tässä vain muutama näkymä.




Paluumatkalla pysähdyttiin virvokkeille ja todettiin Maltan hintataso varsin edulliseksi, valuutta on euro. Vastapäätä olisi ollut lelumuseo, mutta kukaan ei osoittanut kiinnostusta eli raportoimatta jäi tämän nähtävyyden sisältö.


Sen sijaan saimme selville, että poliisi on maltaksi pulizija...


...ja että puhelinkoppien lisäksi myös postilaatikot ovat brittiläisen punaisia.


Malta koki toisen suuren piirityksensä vuosina 1940-43 ollessaan akselivaltojen pommitusten kohteena. Saarelta toimineet lentokoneet ja sukellusveneet verottivat tehokkaasti vihollisen huoltokuljetuksia. Toisen maailmansodan tapahtumille oli useitakin muistomerkkejä.




Vaan päätetään rauhanomaisempiin tunnelmiin. Portailla matkalla alas satamaan oli virallinen kissojenruokkimispaikka, cat cafe.


Kahviloista baareihin, aivan sataman tuntumassa oli Tom Bar, netin mukaan Maltan vanhin gay bar. Nimelle antavat paikan nettisivut monta selitystä, ja kyllä, yksi niistä on viittaus Tom of Finlandiin.

.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...