Turun linnan uudessa perusnäyttelyssä hyödynnetään kaikkia museokeskuksen kokoelmia. Kirjastonhoitajamme kertoi meillä olevan mm. kolme kappaletta ns. Kustaa Vaasan raamattua. Se oli raamatun ensimmäinen kokonaan ruotsinnettu laitos ja painettu vuonna 1541.
Kokonaisina ne eivät kuitenkan olleet säilyneet. Yläkulmassa näkyvän painoksen alku puuttui, ja se oli korvattu käsinkirjoitetuilla sivuilla.
Raamatuissa oli myös kuvitus. Tämä esittää liitonarkkia, jossa säilytettiin Mooseksen laintauluja, taivaan mannaa ja Aaronin sauvaa.
Liitonarkin eli -arkun teko-ohjeet oli 2. Mooseksen kirjassa kuvattu tarkasti, joten se oli helppo hahmotella: kantosauvoin varustettu laatikko, jonka päällä oli kaksi vastakkain olevaa kerubia. Googlen kuvahaku arkun englanninkielisellä nimellä arc of covenant antaa koko joukon samanlaisia näkymiä.
Veivätkö babylonialaiset arkun vallatessaan Jerusalemin vuonna 597 eKr.? Kateissa se ainakin on, mutta teorioita arkun kohtalosta ei puutu, vaan mahdollisia paikkoja listaa englanninkielinen Wikipedia eri puolille maailmaa. Itse muistan nähneesi ainakin dokkarin, jossa toimittaja päätyi etiopialaisen kirkon ovelle ja totesi että "siellä se varmaan on, mutta sisään ei pääse katsomaan".
Niin tai näin, useimmille tulee tässä vaiheessa varmaan mieleen elokuva Kadonneen aarteen metsästäjät ja sen kohtaus, jossa arkku dramaattisin seurauksin aukaistaan. Vaan annas olla, niin vain oli siitäkin tehty Youtubeen legoversio, useampikin:
.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti