tiistai 3. toukokuuta 2016

Varastettu kaunotar


Tämänkertainen kohde P.O. Welinin mustavalkoisena valokuvana vuodelta 1950 siitä syystä, ettei Turun museokeskuksen kokoelmiin kuulunut esine enää ole museon hallussa: miniatyyri varastettiin Turun linnasta lokakuussa 1963.

Miniatyyrin on signeerannut I. Friedrich vuonna 1833 ja se esittää ahvenanmaalaista Fredrika Charlotta Mörckiä (1796-1880), jonka värikkäät elämänvaiheet ovat kiehtoneet historioitsijoita ja romaanikirjailijoita. Venäläinen kenraali Demidoff vei tytön 13-vuotiaana Turkuun "vankeuteen", josta tämä vapautui vasta maaherra Knut von Troilin avulla. Naimisiin Fredrika ehti kolmesti. Avioliitto kauppias Berndt W. Tacklinin kanssa päättyi lyhyeen miehen kuoltua, ja liitto maaviskaali Johan Jacob Tudeerin kanssa eroon. Kolmannen liittonsa Fredrika solmi venäläisen Ivan Kunitzinin kanssa - miniatyyri on ajalta jolloin he asuivat Pietarissa. Leskeksi jäätyään Fredrika palasi Ahvenanmaalle jossa asui kuolemaansa saakka.

Sundin pitäjän paikallishistorian kirjoittajien lisäksi Fredrikan tarina on inspiroinut ainakin kahta romaanikirjailijaa: Eva Ljungberg julkaisi vuonna 1884 romaanin Romantiska öden (suom. Sorretun voitto, 1889), ja Ingunn Grönstrand vuonna 1949 romaanin Generalens fånge: en Ålandsflickas roman, molemmat siis keskittyen vankeuteen Turussa. Eikä tässäkään vielä kaikki, vaan Turun museokeskuksen arkistossa on hänen käsinkirjoitettu elämäkertansa, kopio Karl August Bomanssonin muistiinpanoista.


Mutta missä on tuo jo yli viisikymmentä vuotta kateissa ollut miniatyyri? On vaikea uskoa sen tuhoutuneen. Tietääkö nykyinen omistaja edes että se joskus on kuulunut museon kokoelmiin?

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...