sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Klottorp

Jonkinlaisena kuriositeettina kävimme Viron Läänemaalla sijaitsevassa Klottorpin neukkuaikaisessa ohjustukikohdassa. Viimeiset neuvostojoukot lähtivät Virosta 1994, ja jäi hämäräksi oliko paikka tyhjennetty ensimmäisten vai viimeisten joukossa. Umpeen se oli aika hyvin ehtinyt parissa vuosikymmenessä kasvaa.Jos neukuilta olikin jotain taakse jäänyt, oli se kaikki kollattu jo moneen kertaan. Bunkkereiden sisällä oli vain kenellekään kelpaamatonta roskaa.
Nuotion jäänteistä päätellen joku paikalla aina silloin tällöin käy, ja poikkesimmehan mekin sinne.


Herättihän tuo monenlaisia mietteitä imperiumien rapistuneista jäänteistä ja niiden muistamisesta tai unohtamisesta. Mitkään muinaismuistolait eivät Neuvostoliiton raunioita taida suojella, mutta käsittääkseni jonkinlainen "kylmän sodan arkeologia" tai ainakin luolatutkimustyylinen kiinnostus kaikenlaisiin maanalaisiin atomisuojiin on jo syntynyt. Klottorpin ruohottuneet kummut eivät kylläkään ole monumentaalisimmasta päästä.

1 kommentti:

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Tallinnan Viron historiallisen museon aihetta käsittelevästä näyttelystä jäi minulle mielikuva, että Hiidenmaalla suojelupäätöksiä on tehty, Saarenmaalla ei. Mantereesta en tiedä.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...