tiistai 16. huhtikuuta 2013

Kolikko silkkitieltä

Tämänkertainen esine Turun linnan raha- ja mitalikabinetista tulee Englantiakin kauempaa.



Kyseessä on hopearaha eli dirhemi (nimi periytyy drakhmasta) samanidien valtakunnasta (819-999). Samanidien emiraatti käsitti alueita nykyisestä Iranista, Afganistanista ja Keski-Aasian tasavalloista:

Kartta: Wikimedia commons

Dirhemi on lyöty emiiri Nasr ibn Ahmadin hallituskaudella (914-943), tarkemmin sanoen islamilaisen ajanlaskun vuonna 315, joka osuu kristillisen kalenterin vuosille 927-928. Rahaa lyötiin eri puolilla valtakuntaa, ja tämä kolikko on peräisin Ferganasta. Ferganan laaksonhan me kaikki 1980-luvun televisiosarja Silkkitien katsoneet muistamme paikkana, josta kiinalaiset himoitsivat taivaallisia, "verta hikoilevia" sotaratsuja jo ennen sekä kristillisen että islamilaisen ajanlaskun alkua.

Pohjoismaihin päätyi viikinkikaudella melkoiset määrät hopearahaa täältä islamilaisen maailman itäisestä päästä, jossa myös kulttuuripiirin merkittävimmät hopeakaivokset sijaitsivat. Pohjolassa ei valuuttalaskureita kuitenkaan tarvittu, hopeaa mitattiin painonsa mukaan, ja arkeologisissa löydöissä on usein kolikoita jotka on pilkottu puolikkaisiiin tai neljänneksiin jotta tavarasta hopeana maksettu hinta on saatu mahdollisimman lähelle oikeaa. Arabialaisia kirjaimiakaan tuskin moni osasi, ja muita kuvioitahan ei islamilaisten maiden rahoissa ollut. Myös tässä kolikossa on reikä eli sitä on käytetty koruriipuksena.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...