keskiviikko 7. joulukuuta 2011

Kampasimpukasta monelta kantilta


Vieläkö joku muistaa Erich von Dänikenin ja hänen teoriansa maapallon sivilisaatioiden avaruudellisesta alkuperästä? Erich löysi jos jonkinlaista 1900-luvun jälkipuolen teknologiaa muinaiskulttuureiden kuvallisista esityksistä. Varsinkaan muiden kuin eurooppalaisten olisi ollut mahdotonta kasata isoja kivimuodostelmia ilman avaruusolioiden apua, oli muistaakseni näiden pähkäilyjen lopputulema. Tässä oma kontribuutioni teemaan: Kybelen ylipapitar ojentaa hautakivessään ilmiselvää CD-levyä 100-luvulla jKr! (Mitä kuvassa todella tapahtuu, sen voi lukea kommenteista.)

Kuva on kirjasta The Scallop - Studies of a shell and its influences on humankind by eight authors, jonka simpukastaan tunnettu Shell-yhtiö julkaisi 1957 toimintansa 60-vuotisjuhlan kunniaksi (yritys aloitti toimintansa Britanniassa 1897 ja yhdistyi Royal Dutch Petroleumin kanssa 1907). Opus oli päätynyt Turun kauppatorilla vanhojen kirjojen myyjän ilmaiskoriin yhdessä vuosikymmeniä vanhojen eri ulkomaiden paikkakuntien matkamuistokirjasten (jotka myös noukin talteen) seuraksi.

Ilmaisjakelussa (hinta 1 penny + postikulut) kirja näytti olevan myös Britannian Amazonissa, mutta oli siitä huolimatta kelvollista luettavaa. Aiheena ovat kampasimpukat, joita on käsitelty paitsi eläinkunnan jäseninä ja ruokalajina, myös humanistia enemmän kiinnostavasti antiikin, keskiajan ja renessanssin taiteessa sekä heraldiikassa ja vieläpä pre-kolumbiaanisen Amerikan kulttuureissa. Kampasimpukan yhdistäminen Pyhän Jaakon haudalle tehtävään pyhiinvaellukseen on Christopher Hohlerin artikkelissa katsottu Santiago de Compostelan ensimmäisen arkkipiispan Diego Gelmírezin ansioksi 1100-luvun alussa.

4 kommenttia:

Kari Hintsala kirjoitti...

Kybelen papitar on kaatamassa alttarille juomauhria. Matala vati on kuvattu suoraan ylhäältä päin. Esine kuuluu Vatikaanin museoiden kokoelmiin.

Anna Amnell kirjoitti...

Kiinnostava kuva ja kirjoitus.

Lisää aikamatkoja:

Paljon lähempänä aikaamme Renoirin maalauksesta, jossa Madame Monet lojuu divaanillaan, löytyy hieno "läppärilaukku" rouva M:n sylistä.

Stonehengen rakentaminen (5000 eKr, 3100 eKr) on askarruttanut monia. Oppaamme kertoi, että valtavat kivet tuotiin paikalle (2150 eKr - ) satojen kilometrien päästä lähinnä vesistöjä myöten lautoilla uittaen.

Samaa kertoo
http://www.stonehenge.co.uk/history.php

Kari Hintsala kirjoitti...

Isojen kivien siirtäminen paikasta toiseen on aihe, josta on tosiaan tehty historiadokkari jos toinenkin. Stonehenge, pyramidit, Pääsiäissaari... Jokin siinä tuntuu kiehtovan erityisesti miehiä, olisiko jotain tekemistä ”kuka jaksaa kantaa isoimman kiven” –kilvoittelun kanssa? Kenties koko megaliittirakentamisen alkusyy? :-P

Tuija kirjoitti...

Däniken teorian perusajatusta, sitä että elämän (vaikkapa ensimmäiset maan elävät orgaanit) olisi tuonut maapallolle avaruudenoliot, ei voida todistaa vääräksi. Mikä ei tarkoita että uskoisin teorian oikeaksi. Ovat hauskoja, nämä tuhannet tarinat joita ihmiset keksii ja joita tiedemiehet joutuvat todistelemaan vääriksi. Jos he eivät siihen kykene, ja vaikka pystyisivätkin, meillä on taas uusi, ikuisuuksiin elävä jännittävä salaliittoteoria.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...