maanantai 5. joulukuuta 2011

Museum of London


Museum of London ei päälle päin ole kovinkaan näyttävä, mutta sisällä on yksi Lontoon moderneimmista museoista. Moderni on jo aulakin.


Lontoon historia alkaa alueen ensimmäisistä asukkaista.


Mitä työkaluja he käyttivät?


Mitä eläimiä metsästivät?


Ja miltä näyttivät?


Kaupungin tälle paikalle perustivat vasta roomalaiset. Londinium on museossa perusteellisesti esitelty, tässä Thamesin rantaa roomalaisajalla.


Roomalainen asumismukavuus oli jotain vallan muuta kuin Brittein saarilla siihen asti nähty.


Kylpylän pienoismalli.


Vastarintaa?


Jos olikin, legioonalaiset murskasivat kaiken kapinoinnin armotta. Tässä taustakuvaan on liitetty aitoja varusteiden fragmentteja.


Kauppatavaroita. Britannia oli elimellinen osa imperiumin Välimerelle ja Lähi-itään ulottuvaa kauppaverkostoa


Keskiaikaisesta kaupunginmuurista on säilynyt osa museon takana.


Roomalaisten lorica segmentata vaihtui rengashaarniskaan.


Mustalle surmalle oli omistettu oma kuva- ja ääniteoksensa.


Keskiaikainen keraaminen kastelukannu?



Pyhiinvaellusmerkit ovat tuttuja myös Turun arkeologisesta löytöaineistosta. Keskiajan Lontoo ja Turku jakoivat saman kulttuuripiirin henkisen ja aineellisen perinnön.


Uudemmat ajat taisivat aikataulun kireyden vuoksi jäädä vähemmälle. Tässä vain yksi visuaalinen oivallus: painokone, josta "lentelee" lehtisiä joiden kuvat vaihtuivat jatkuvasti.


Näyttely toi Lontoon tarinan toiseen maailmansotaan...


...ja nykyhetkeen asti, London Eyeta myöten.


Yksi museon vetonauloista ovat Lontoon Cityn pormestarin (Lord Mayor) vaunut, joilla hän ajaa kulkueessaan aina marraskuun toisena lauantaina.




.

3 kommenttia:

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Oho, en muista tuollaisia vaunuja vuosi sitten tehdyltä vierailulta ollenkaan. Meilläkin loppui voimat ja keskittymiskyky loppupuolella. Sieltä jäi mukavimpana mieleen viihdepuisto, jossa tekopuiden ja puistonpenkkien lomassa oli seinällä isoja videonäyttöjä, joihin ilmaantui hahmoja esittämän lyhyitä kohtauksia. 1700-luvun loppu/1800-luvun alku?

Kari Hintsala kirjoitti...

Jos olitte siellä n. vuosi sitten, ehkä vaunut olivat vuosittaisella keikallaan? Vaikka tapahtuma on yksipäiväinen, ne varmasti haetaan ajoissa ja käytön jälkeen puhdistetaan ja saavat ehkä muutakin ”vuosihuoltoa”. Toisaalta niillä on kierroksen lopussa oma näyttelytila, joka on helppo missata, itsekin löysin vaunut puolivahingossa.

1700-luvun ”teatteripuutarha” sai myös meidän retkikuntamme jakamattoman ihastuksen! Siellä oli omalle kameralleni liian hämärää, mutta mukanamme oli museon kamera, jolla tallensimme sen kuten muitakin erinäisiä ideoita. Huolellista teollisuusvakoilua siis, mutta olen käyttänyt näissä pikaisissa matkamuisteloissa vain oman pokkarini kuvia.

MoL on siitäkin hieno, että kaikkien härpäkkeiden lisäksi siellä on todella paljon myös esineitä niistä pitäville. Olipa hankittu myös kopiot Lontoosta löytyneistä mutta British Museumissa esillä olevista esineistä kuten Battersean kilvestä ja Waterloon sillan kypärästä.

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Museoiden valaistus on tehokkain tapa estää valokuvausta. Yritin männä viikonloppuna ottaa Sjöhistoriskassa kännykällä kuvaa punaista seinää vasten asetetuista laivan jäänteistä. Koko otos oli vihertävä.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...