maanantai 16. toukokuuta 2011

Turku-sali in memoriam


Turun linnan perusnäyttelyn uudistaminen on alkanut, eikä uutta mahdu ellei vanhaa raivata pois. Ensimmäisenä sai mennä Turku-salissa vuodesta 1992 Turun kaupungin historiaa esitellyt näyttely, jonka purkaminen alkoi tänään. Tähän muistoksi muutama kuva.

Tällaisena näkymä avautui Eerik XIV:n vankilan vartiokäytävästä saapuvalle kävijälle.


Käännytään hetkeksi tulosuuntaan... (Paavo Nurmi ja verkatehtailija John Barker, merkittäviä turkulaisia molemmat)


...ja jatketaan ylös portaita, joita myöten pääsi seuraavaan eli esihistorian osastoon. Sinne oikeastaan johdatti myös etualan vitriini, joka kertoi Turun seudun kohoamisesta merestä ja sen asuttamisesta.


Näkymä vastakkaiseen suuntaan kuin edellä, nyt taustalla esihistorian näyttelyyn johtavat portaat. Vasemmalla kauppatavaraa Turun torilta entisinä aikoina.


Turun tuomiokirkko vuonna 1300.


Oikealla vitriini hilpareineen Turun verilöylyn 1599 muistoksi.


Rakuunan varustus 1700-luvulta.


Myös esihistorian näyttely sekä pyöreän tornin keskiaikanäyttely ovat purettavien listalla, joten kannattaa käydä vielä kun ehtii! Itselleni noihin tiloihin liittyy melkoinen määrä nostalgiaa, ovathan ne olleet linnassa yhtä kauan kuin itsekin olen museossa työskennellyt... :-)

Kuvat: TMK/Kari Hintsala

1 kommentti:

Seija Väärä kirjoitti...

Minulla Turku-saliin nostalgiaa vasta liittyykin, sillä olen ollut itse sitä suunnittelmassa ja rakentamassa. Näyttelyn ideana oli Turun historia pähkinänkuoressa keskeisten taphtumien kertomana. Lisäksi näyttelyssä kuljettiin ajassa ja pohdittiiin ihmisen aikakäsitystä historian saatossa. Uusinta ja kiihkeintä aikaa edusti Paavo Nurmi ja sekuntien sadasosat, vanhinta taas kalliomaalaukset tuhansien vuosian takaa, ajannäyttäjänä aurinko, tähdet ja kuu. Vitriinit olivat sisustusarkkitehti Carin Bryggmnain viimeisin työ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...