maanantai 5. lokakuuta 2020

Historioitsija juoksuhaudoissa

Joskus saa käsiinsä WW1-kirjan, joka on pakko lukea miltei siltä istumalta. Kanadalaisen historioitsijan Stephen O'Shean Back to the Front: An Accidental Historian Walks the Trenches of World War I vuodelta 1996 on sellainen.

Maailmansodan aikaisia juoksuhautojakin O'Shea pääsee tarpomaan, mutta valtaosin matka taittuu jalan, pyörällä tai autolla Belgian ja Ranskan sivuteitä, joiden varsilta löytyy sadoittain sankarihautausmaita ja muistomerkkejä. Koskettavia tai pompöösin mauttomia, O'Shean tulkinta on, että niiden kaikkien tarkoitus oli sotaakäyvien maiden pyrkimys peittää sotilasjohtonsa kyvyttömyys ja järjetön teurastus, jonka kohteeksi kokonainen sukupolvi joutui.

Ja kun tuota miettii, niin ensimmäinen maailmansotahan oli ensimmäinen, jossa rivimiehetkin saivat nimetyn haudan - suuri osa jäi kylläkin kadonneina nimiksi muistomerkkien marmoriseinille. Aiemmissa sodissa vain suuremmat päälliköt oli rommitynnyreihin säilöttynä kuljetettu kotimaan multiin. Rank and file jäi taistelukentälle paikallisten haudattaviksi jos ruumiista eroon halusivat.

Samalla kirja on tietysti historian kertaus, kronikka länsirintaman taisteluista asemasotavaiheen 1915-17 aikana, Sommen, Verdunin ja Passchendaelin massiivisista ja tuloksettomista yhteenotoista. O'Shean molemmat irlantilaiset isoisät osallistuivat sotaan, eikä kumpikaan ollut halukas sitä muistelemaan. Antimilitarismi ja pasifismi on kirjoittajalle siis verenperintöä, eikä hän sanojaan säästelekään operaatioiden mielettömyyttä ruoskiessaan.

Nykyisin O'Shean reittiä voi seurata Googlemapsin ja Streetviewn avulla omalta läppäriltään, hautausmaalta toiselle. Belgia ja Pohjois-Ranska ovat edelleen tehokkaasti viljeltyjä, ja pellot ympäröivät usein varsin pieniäkin kalmistoja (jotka aina tuntuvat olevan aivan tien varressa) joka puolelta. Esim. jokaisen kansainyhteisön sotilaan hautapaikan voi myös etsiä verkossa olevasta tietokannasta.

Kirjoittajan nimi alkoi lukiessa vaikuttaa tutulta, ja kas vain, olin 18 vuotta aikaisemmin kirjoittanut Humanistiverkko Agricolaan hänen kataareja käsittelevästä kirjastaan.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...