torstai 7. helmikuuta 2013

Karthagon raunioilla

Karthago oli hävitettävä, kuten jokainen koulukirjoistaan muistaa, ja perusteellisesti se vuonna 146 eKr. roomalaisten toimesta hävitettiinkin, mutta jotain on puunilaisista jäänyt jäljelle. Matkalla ohitettiin hautausmaa eli tophet...



...samoin kuin kuuluisa pyöreä sotasatama, joka nyt on uima- ja onkipaikkana paikallisille lapsille.


Parhaiten säilyneet ovat kuitenkin roomalaisten myöhemmät rakennelmat, suurimpana niistä keisari Antoninus Piuksen hallituskaudella vuosina 142-162 jKr. rakennettu kylpylä. Sinne mennessä perittiin 1 dinaarin kuvausmaksu, joka meidän valuutassamme pyöristettiin euroksi. Tässä alueen kartta.


 Alueen alkuosa oli suorastaan puistomainen palmukujineen kaikkineen.


Alueella on myös puunilaisten aikainen nekropoli, ja mm. näitä pieniä arkkuja. Puunilaisten kerrottiin uhranneen esikoisensa jumalilleen, mutta arkeologit ovat tunnistaneet useista arkuista löytyneet luut eläimille kuuluviksi. Ehkäpä jumalia huijattiin.


Museolaisena panin mielihyvällä merkille, että yksittäisissä kivissäkin oli luettelonumerot. Liekö kaikki murikat luetteloitu näin huolellisesti?


Myös nämä rakennelmat ovat karthagolaisten peruja.


Itse kylpylä oli Afrikan suurin, ja ilmeisesti harvinaista kyllä myös ihan meren rantaan rakennettu. Näkymät merelle olivatkin hienot.


Kylpylän pohjapiirros, tarkempi versio, mutta toisesta suunnasta, löytyy täältä.


Kylpylän massiivisia jäännöksiä lähietäisyydeltä.






 Suomalaiselle niin tuttua graniittia oli hujan hajan.




Mutta toki oli myös materiaaleista klassisinta, marmoria.





Sekä tietysti näitä roomalaisten betonirakenteita.



Seuraavaksi ajettiin Byrsan kukkulalle, jossa huomattavimpana maamerkkinä on Ludvig Pyhän katedraali.


Kuten Sainte-Chapellesta kertovassa postauksessa oli puhe, kappelin rakennuttaja, Ranskan kuningas Ludvig IX Pyhä kuoli täällä ristiretkellä ollessaan. Kirkko rakennettiin puunilaisten muinaisen akropolin keskelle vuosina 1884-1890. Enää se ei tosin toimi kirkkona, vaan konsertti- ja näyttelytilana nimellä Acropolium.

Alueella sijaitsee Karthagon kansallismuseo (kaiketikin valkoinen rakennus alla olevan kuvan taustalla), mutta meidän aikamme salli vain katsella ulkoilmanähtävyyksiä, kuten klassisia veistoksia...


...ja puunilaisten esiin kaivettuja rakennuksia.






Ludvig Pyhän katedraali hieman toisesta suunnasta.


Alueen kartta pylväänkappaleeseen hahmoteltuna.


Lähikuvassa varpaat, tai mitä niistä on jäljellä.


Afrikassa ovat kuusetkin omanlaisiansa.


Loppuun vielä kartta Karthagosta nykyisellään.

Kuva: Wikimedia commons
.

3 kommenttia:

Mondeeni kirjoitti...

Löysin juuri blogisi, ilahduttavia aiheita. Itseäni kiehtoo mm. Pohjois-Afrikka ja kylpylät, joten tämä postaus oli erityisen kiinnostava. Omaan kulttuuri-/historia-aiheiseen blogiini voit tutustua osoitteessa:

mondeeni.blogspot.fi

Kari Hintsala kirjoitti...

Kiitos, tervetuloa lukijaksi! :-)

Kari Hintsala kirjoitti...

Poikani 5. luokan historiankirjassa on valokuva kuvatekstillä Tämän verran on jäljellä roomalaisten tuhoamasta Karthagosta - ja kuvassa Antoniuksen kylpylän rauniot! :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...