tiistai 15. lokakuuta 2013

HMS Belfast


HMS Belfast on Imperial War Museumin filiaali, Britannian kuninkaallisen laivaston käyttöön vuonna 1939 valmistunut kevyt risteilijä. Se ajoi miinaan aivan sodan alussa, ja palasi sotatoimiin vasta 1942. Alus palveli Jäämeren saattueissa ja oli mukana Normandian maihinnousussa. Sodan päätyttyä Euroopassa Belfast purjehti Tyynellemerelle, mutta rauha ehti tulla siellä ennen kuin tositoimiin päästiin. Korean sotaan se kuitenkin ehti mukaan, ja oli Royal Navyn rullissa aina vuoteen 1963.

Alus on ankkuroitu heti Tower Bridgen yläpuolelle. Laiturilla on lipunmyynti ja asiaankuuluva museokauppa, itse alukseen mennään vuoroveden mukaan nousevan ja laskevan rampin kautta.


Risteilijän pääaseistuksena on 12 kpl 6 tuuman (152 mm) tykkejä, joiden kantamalla (22 km) voisi laivan nykyisestä sijaintipaikasta tulittaa lähes koko Suur-Lontoon aluetta.


Muuna aseistuksena on 4 tuuman (102 mm)...


...ja 2 naulan (40 mm) ilmatorjuntatykkejä.


Hyvin viitoitettu reitti vie laivan sisälle, aivan alimmista osista ylös komentosillalle, ja joka nurkka tulee nähtyä. Alhaalla konehuoneessa on suorastaan klaustrofobinen tunnelma ja ymmärtää hyvin että sotalaivat saattoivat upotessaan viedä suurimman osan  miehistöstään. Laivan eri toimintoja on elävöitetty nukeilla, ja mukana ovat äänet ja hajut (hammaslääkärillä desinfiointiaine jne.)
Olimme ajatelleet että äkkiäkös yhden laivan kiertää, mutta loppujen lopuksi olimme siellä pari tuntia (toki mukaanlukien tauko laivan kahvilassa). Risteilijän vaiheista oli myös perinteinen teksti- ja kuvaplanssinäyttely. Alus itse on siinä varustelussa kuin se oli uransa päättyessä 1963 eli mitään ei ole ryhdytty "palauttamaan" toisen maailmansodan aikaan. HMS Belfast palveli brittilaivastoa 24 vuotta, mutta museona se on ollut vuodesta 1971, jo 42 vuotta eli huomattavasti pidempään. Todellinen museolaiva siis!

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...