Seinät on koristettu Wellingtonin herttuaan (1769-1852) liittyvin kuvin, kuten hänelle nimetty riemukaari alkuperäisessä asussaan.
Sen päällä jökötti herttuan ratsastajapatsas, joka sittemmin on siirretty Aldershotin varuskuntakaupunkiin, ja tilalle laitettu riemukaarten tavallisempi vakiovaruste, nelivaljakko. Myös itse kaarta on siirretty alkuperäiseltä paikaltaan.
Vaikuttavin on silti ensimmäiseen maailmansotaan osallistuneen brittitykistön muistomerkki.
Brittirykistön motto on UBIQUE, "kaikkialla".
Vaikuttavaa näköistaidetta kaiken kaikkiaan.
Punainen unikko on briteille kaatuneiden sotilaiden symboli, ja noita tekokukkaseppeleitä näkee paljon erilaisilla sotamuistomerkeillä, joita Lontoossa kyllä riittää.
Konekiväärijoukoista muodostettiin (sattuneesta syystä) ensimmäisen maailmansodan aikana oma aselajinsa (oli jopa oma kk-kaartinrykmentti). Sillekin oli täällä oma monumenttinsa.
Keskeinen hahmo on klassillisesti David, mutta on siinä sitten myös voitonlehvin seppelöity vesijäähdytteinen Vickers-kuularuisku.
Monumenttien uudemmasta päästä on australialaisten osuudelle ensimmäisessä ja toisessa maailmansodassa omistettu graniittiseinämä vuodelta 2003.
Sitä jotensakin vastapäätä on uusiseelantilaisten muistomerkki vuodelta 2006. Purjelentokoneiden tai maihinnosualusten torjuntaankin se olisi omiaan.
Jos tuntui siltä, että Wellington oli kääntänyt selkänsä puistolle, johtui se siitä että hän katsoo pohjoiseen kadun toisella puolella olevaan palatsiinsa nimeltä Apsley House. Se on English Heritagen isännöimä London Pass -kohde, josta tosin osa on edelleen Wellintonin jälkeläisten käytössä. Kuvaaminen oli kielletty, mutta talon huomattavasta taidekokoelmasta saa käsityksen vaikkapa tästä luettelosta. Mukaan sieltä tarttui tämännäköinen souvenir guide.
Wellington soti monet vuodet Pyreneiden niemimaalla, mutta lopullisesti hänen maineensa määritteli viimeinen taistelu, voitto Napoleonista Belgian Waterloossa vuonna 1815. Koko palatsi oli herttuan eläessä ikään kuin tuon taistelun elävä museo, ja voi todella sanoa voittajan levänneen laakereillaan lopun ikänsä (hänestä tuli joksikin aikaa Britannian pääministerikin). Ja sanoihan Iron Duke itsekin että taistelun tulos oli ollut läheltä piti -luokkaa.
Tämä monumentti on jo Hyde Parkin puolella, mutta otetaan mukaan koska se kuuluu sarjaan mitä ilmeisimmin, kyseessä on nimittäin maailmansotien brittiläisen imperiumin ratsuväelle omistettu muistomerkki.
Ja kun asialla on Pyhä Yrjö, käy lohikäärmeen tietysti huonosti.
Todella monin tavoin voi siis sotaa kuvata, tai ainakin yrittää kuvata.
2 kommenttia:
Hauska nähdä, että joku muukin tuntee viehtymystä "monumentteja" kohtaan. Unikko kaatuneen sotilaan symbolina on briteille tärkeä -- Tony Blairin virallinen muotokuva pääministeriydestä näyttää hyvin harmaan/vaaleanruskean miehen, joka ei juuri erotu taustasta. Rinnassa on punainen unikko (=Irakissa kaatuneet sotilaat).
Olen intohimoinen monumenttien kuvaaja. :-) Luulin että toiselle maailmansodalle omistettuja on Lontoossa paljon, mutta Varsovassa niitä vasta olikin, niistä toiste.
"Flanderin unikot" on tosiaankin käsite. Lisäsin tekstiin linkin Wikipedian artikkeliin "remembrance poppy".
Lähetä kommentti