Suomalaisia uutuuskirjoja ei blogissani juuri ole käsitelty, mutta puute korjaantui, kun Into Kustannus lähetti arvosteltavaksi kirjansa Maailman maat – Liput ja historia. Sen tekijä on enemmänkin poliitikkona tunnetuksi tullut Kimmo Kiljunen. Miehen ura on ollut kansainvälinen ja hän onkin käynyt kaikissa (!) maailman itsenäisissä valtioissa, ja itse asiassa julkaissut niiden lippuja käsittelevän kirjan jo 1995.
Nyt teemaa on lähestetty laatimalla jokaisen maan poliittisesta historiasta keskimäärin 2-3 sivun tiivistelmä, mukaan lukien nykyisen lipun symbolikka ja alkuperä. Myös varhaisempia lippumalleja on käsitelty, samoin joissain tapauksissa ko. maan etnisten vähemmistöjen omia lippuja (tämäkin sarka olisi lähes loputon).
Ensimmäinen ajatukseni oli, ettei moista yli 700-sivuista hakuteosta millään jaksaisi kokonaan lukea. Aloitinpa kuitenkin, ja niin vain tuli luettua. Kiljunen on kokenut ja sujuva kirjoittaja (kirjoja hän on julkaissut parisenkymmentä), joten teksti kyllä soljuu, vaikka formaattinsa vuoksi sisältääkin paljon toistoa, ovathan monet maat jakaneet suht yhteisen historian naapurimaidensa kanssa. Jotain pikkuvirheitä voi sieltä täältä löytää (Fredrik Suuri ei voinut perustaa Preussin kuningaskuntaa 1701, sillä hän syntyi vasta 1712), mutta ainakin historia-ammattilaisen silmään ne pysyivät kohtuullisissa rajoissa. Toinen asia on, että julkaisuhetkeen asti tuotu (Egyptistä mukaan on ehtinyt Mursin syrjäyttäminen) päivänpolitiikka vanhenee äkkiä - miltä se näyttää vuoden päästä?
Mikä sen sijaan ihmetytti enemmän, olivat Kiljusen lupaamat loppukommentit: "Luvun lopussa tehdään lippuun nojaten kiteytetty arvio maan poliittisesta todellisuudesta tai haastavimmasta kehityspiirteestä. Kyse on mielipiteestä, ei objektiivisesta totuudesta, jos totuus ylipäätään on sanoin ilmaistavissa." Nuo kommentit vaihtelevat jotenkuten osuvista mitäänsanomattomien kautta suorastaan uskomattomiin, kuten Albanian tapauksessa: "Skanderbegin juhlava ja mahtipontinen lippu on ehkä liian suureellinen pienen, köyhän, historialtaan rosoisen ja nurkkakuntaisen Albanian tunnukseksi." En toden sanoakseni saanut päähäni, mikä pointti näissä loppukaneeteissa oli - internetinkö luoma käsitys siitä, että joka ikisestä asiasta täytyy olla lausumassa jokin "mielipide"?
Fakta-ainesta edustaa sen sijaan laatikko, johon on koottu kunkin maan asukasluku, pinta-ala, kielet, uskonnot jne., myös salaperäinen HDI, joka googlaamalla selvisi inhmillisen kehityksen indeksiksi. Jokainen maa on myös sijoitettu maapallolle pieneen karttalaatikkoon. Tilastofaktoja en ryhtynyt tarkistamaan, sen sijaan kartoissa Ghana oli lipsahtanut Togon kohdalle.
Mutta liputhan tässä pääasia olivat, ja niitä on todella paljon, yli tuhat, ja vaikka itsekin olen lippuheraldiikasta kiinnostunut (ja muutaman kerran sitä yrittänyt täälläkin harrastaa), on sanottava että ennennäkemättömiä malleja mahtui mukaan monta. Lipuista ja niiden historiasta kiinnostuneelle tämä on hyvä suomenkielinen hakuteos.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti